HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vekiller önce yemin edecek, sonra Meclis başkanlığı için yarışacak

Meclis'te vekiller önce yemin edecek sonra Meclis Başkanlığı için yarışacak.

Vekiller önce yemin edecek, sonra Meclis başkanlığı için yarışacak

ANKARA (ANKA)- Sandıktan tek başına iktidar çıkan AK Parti'nin adayının da Meclis Başkanlığı seçiminde 276 oyunun aranacağı üçüncü turda seçilmesi bekleniyor.

Mazbatalarını alan milletvekilleri Meclis'te önce kayıt yaptıracak.

-SEÇİMDEN SONRA TOPLANACAK MECLİS'TE İLK İŞ AND İÇME TÖRENİ-

Meclis Genel Kurulu 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisinin 26'ncı Dönem milletvekili genel seçimine ilişkin kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulunca Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu kanallarında ilanını takip eden 5'inci gün saat 15.00'te toplanacak.

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak.

Bu birleşimde, önce milletvekillerinin and içme töreni yapılacak.

-YEMİN TÖRENİNDEN SONRA MECLİS BAŞKANLIĞI İÇİN SEÇİM YAPILACAK-

And içme töreninden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı için seçim yapılacak.

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3'ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek.

-MECLİS BAŞKANININ 3. TURDA SEÇİLMESİ BEKLENİYOR-

İlk iki turda 367 oyu aranacağı için Meclis Başkanı'nın 276 oyunun aranacağı üçüncü oylamada seçileceği ifade ediliyor.

Kulislerden sızan bilgiye göre AK Parti'nin, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'ı tekrar aday göstermesi bekleniyor.

-HÜKÜMET PROGRAMININ OKUNMASI-

Cumhurbaşkanınca atanmakla kurulmuş bulunan Bakanlar Kurulunun programı, kuruluş tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde okunacak.

Yeni Bakanlar Kurulu kurulduğu sırada Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse, Başkanlıkça derhal toplantıya çağrılacak.

-HÜKÜMET PROGRAMININ GÖRÜŞÜLMESİ; GÖREVE BAŞLARKEN GÜVENOYU-

Bakanlar Kurulu programının Genel Kurul'da okunmasından itibaren iki tam gün geçtikten sonra, program üzerinde görüşme açılacak.

Görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güven oylamasına başvurulacak. Güven oylaması açık oyla genel hükümlere göre yapılacak.

-GÜVENOYU İÇİN 276 OYU ARANACAK-

Başkanlık, ikiyüzyetmişaltı milletvekili güvensizlik oyu kullandığı takdirde, Bakanlar Kuruluna güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulunun güvenoyu aldığını bildirecek.

Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 316 vekil çıkardı. Bu sonuçlara göre AK Parti'nin kuracağı hükümetin güvenoyu sorunu bulunmuyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler