HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yalçın Akdoğan’dan ‘İlker Başbuğ’ değerlendirmesi

Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, "Birileri haksız şekilde cezaevlerine doldurulduysa bunların daha ciddi şekilde değerlendirilmesi gerekir. Yaşın yanında kurunun da yanmaması gerekir” dedi.

Akdoğan, Pendik'te katıldığı Hüseyin Vassaf Bilgi Evi ve Spor Merkezi'nin açılış töreninin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. İlker Başbuğ hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı değerlendiren Akdoğan, "AK Parti'nin düşüncesi bellidir. Bu konuda Sayın Başbakanımızın rahatsızlığı da ortada ve en son mecliste tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla düşürülmesiyle ilgili bir kanun çıkarmış olduk. Bu gerçekten büyük bir haksızlıktır. İnsanlara kesinleşmiş bir hüküm olmadan mahkumiyet kararı vermeden 10 yılı aşkın süre cezaevinde tutmak büyük bir kişi hakkı ihlalidir. Bu yanlışın giderilmesi gerekiyordu ve meclisimiz bunu 5 yıla indirerek bu konuda bir olumlu adım atmış oldu. Tabi burada mahkemelerimizin daha hızlı çalışması, yargılamaların daha hızlı gerçekleşmesi önem taşıyor” dedi.

İlker Başbuğ hakkında Başbakan Erdoğan'ın düşüncesini ortaya koyduğunu anlatan Akdoğan, "Genelkurmay Başkanlığı yapmış bir kişinin tutuksuz yargılanması gerektiğine dair o günlerde de düşüncelerini açıklamıştı. Bizim bu konudaki düşüncemiz değişmedi. Bu tür davaların birçoğunda AK Parti taraf olmuştur, müdahil olmuştur, darbeci anlayışa karşı mücadele veren iktidar AK Parti iktidarı olmuştur. Ama burada sapla samanı karıştırmamak, yaşla kuruyu birbirine karıştırmamak gerekiyor. Yani birileri haksız bir şekilde cezaevlerine doldurulduysa veya bir takım delillerle ilgili tartışmalar varsa elbette bunların daha ciddi şekilde değerlendirilmesi gerekir” diye konuştu.

"Yaşın yanında kurunun da yanmaması gerekir” diyen Akdoğan, şunları söyledi:

"Bizim hassasiyetimiz buna dönüktür ve bu konuda kamu vicdanında bir soru işareti varsa tutuklamalarla ilgili veya mahkumiyetlerle ilgili, elbette bunun değerlendirilmesi gerekir. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararı son derece isabetli bir karar olarak görüyoruz. Tutukluluk bir cezalandırma yolu olmamalıdır. Mahkemeler daha hızlı bir şekilde yargılamaları bitirip, mahkumiyet kararlarını vermelidir. Aksi halde siz 10 yıl bir insanı tutuklu yargılarsanız, 10 yıl cezaevinde kalan bir kişiyi hakimin ‘sen suçsuzmuşsun, seni bırakıyorum' demesi de psikolojik olarak zorlaşıyor. Bu başka bir takım hak mahkumiyetlerini ortaya çıkartıyor. Bu yüzden bu konuları biz hükümet olarak gereken adımları attık. İnşallah yargıda da bunun olumlu yansımaları olur.” (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler