HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yargı paketindeki çarpıcı ayrıntı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda yargı paketi görüşüldü.

Yargı paketindeki çarpıcı ayrıntı

ANKARA, (DHA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakimlik sınavını kazandıkları halde HSYK tarafından mesleğe kabul edilmeyenlere yeni sınav hakkı uygulamasının bir kadın hakim adayını kapsadığına dair yorumlara ilişkin; "325 kişi hakimlik stajı sonrası yazılı sınava giriyor, 324'ü sınavı geçiyor. Bir kadın hakim adayı sınavda kalıyor. Teklifle ona yeni bir sınav hakkı veriliyor" dedi.

Adalet Komisyonu'nda yargı paketinin yasalaşması yönündeki teklifin 21. maddesinde düzenlenen yazılı sınav konusu da tartışıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Faruk Bal, ataması yapılmadığı için intihar eden hakim Didem Yaylalı'yı hatırlatarak komisyonda "Bir kişi için mi kanun çıkarılıyor?" diye soru yönelterek konuyu gündeme getirdi.

TEKLİF İLE YENİ SINAV HAKKI VERİLİYOR

Adalet Bakanı Bozdağ, hakim ve savcılara 14 Şubat 2005 tarihinden bugüne kadar verilen 302 uyarma, 92 aylıktan kesme, 295 kınama, 100 kademe ilerleme durdurma, 27 derece yükselmeyi durdurma, 144 yer değiştirme, 59 meslekten çıkarma cezasının af kapsamında olduğunu belirtti. Bakan Bozdağ, ayrıca HSYK 3. Dairesi tarafından sınavı kazandıkları halde mesleğe kabul edilmeyenlere tekrar sınav hakkı getirildiğini ifade ederek; "325 kişi hakimlik stajı sonrası yazılı sınava giriyor, 324'ü sınavı geçiyor. Bir kadın hakim adayı sınavda kalıyor. Teklifle ona yeni bir sınav hakkı veriliyor" diye konuştu.

YALNIZ ONUN İÇİN BİR AF MADDESİ

Adalet Komisyonu’nda görüşülen yargı teklifine son dakikada eklenen bir madde, “bitirme sınavında başarısız olduğu” gerekçesiyle mesleğe alınmayan hâkim adayı Ayşegül Ekim’e umut ışığı oldu. Ekim, “Sınavda kurban seçildim. Mağduriyetimi ilettim. Onlar da sağ olsunlar elimizden tuttular” dedi.

Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülen yasa teklifine son dakikada eklenen madde, “bitirme sınavında başarısız olduğu” gerekçesiyle mesleğe alınmayan hâkim adayı Ayşegül Ünal Ekim’e mesleğe giriş vizesi olacak. Sınavda başarı göstererek hâkim ve savcı adayı olanlar, Adalet Akademisi’nde 2 yıl eğitim görüyor. Adaylar daha sonra yazılı sınava tabi tutuluyor. İlk sınavda başarılı olmayan adaylara 2 ay sonra yeni bir sınav olanağı tanınıyor. Sınavlarda başarı gösteren adaylar resmen hâkimlik ya da savcılık görevine başlıyor. Başarısız olanlarınların meslekle ilişiği kesiliyor. Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden hâkim ve savcıların özlük haklarının iyileştirilmesini de içeren yasa teklifine eklenen bir hükümle aday hâkim ve savcılara üçüncü bir sınav imkânı getirildi.

‘ELİMİZDEN TUTTULAR’

Düzenlemeden sadece bir kişinin 2011’de meslekle ilişiği kesilen Şemdinli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Ünal’ın eşi hâkim adayı Ayşegül Ünal Ekim’in yararlanacağı öğrenildi. Ekim, “Vallahi böyle bir düzenlemeyi beklemiyordum. Akademi Başkanı Yılmaz Akçil’e mağduriyetimi ilettim. Çok şükür mağduriyetimizin giderilmesi yönünde bir adım atıldı. 3.5 yıl önce elimden alınan hakkım, şimdi teslim ediliyor” dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler