HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeni anayasa için 2. görüşme

Yeni anayasa için geçen hafta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen Başbakan Davutoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Yeni anayasa konusunda bugün ikinci görüşme yapıldı. Anayasa değişikliğine ilişkin görüşmenin 2. raundu 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşmede Bahçeli'nin dile getirdiği kamera kaydı olmadı, tutanak tutuldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ederek görüşlerini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle saat 14.08'de bir araya geldi.

Görüşme Devlet Bahçeli'nin TBMM'deki makam odasında gerçekleşti.

İki lider arasındaki görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Görüşmede Başbakan Davutoğlu'na Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı eşlik etti.

Davutoğlu-Bahçeli görüşmesinin ardından ilk açıklama

Merakla beklenen, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşme sona erdi. 1 saat 40 dakika süren görüşme sonrasında MHP'li Oktay Öztürk açıklama yaptı.

Oktay Öztürk açıklamasında, "Parlamenter sistemin aksayan yanları varsa bunlar mutlaka gözden geçirilmeli. Parlamenter sistem güçlendirilmelidir. Başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini bunun yerine başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik" dedi.

AK Parti heyetinde yer alan isimlerden olan parti sözcüsü Ömer Çelik ise ilk açıklamasında, "Anayasa konusunda Sayın Bahçeli de Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğunu yeni Anayasa temelindeki çalışmalara olumlu baktıklarını söyledi. Geçmişte görev yapmış Uzlaşma Komisyonu'nun aynı şekilde çalışmalarına yeni Anayasa yapacak aşamaya gelene kadar müzakereleri gerçekleştirecek bir çalışma ortaya koyması şeklinde bir süresi olacak. İçtüzük değişikliği çalışması yapılması konusunda mutabakata varıldı" ifadelerini kullandı.

İLK ZİYARET KILIÇDAROĞLU'NA

Başbakan Davutoğlu çarşamba günü CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüş ve iki lider 4 başlıkta mutabakata varmıştı.

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu anayasa uzlaşma komisyonun oluşturulması, 12 Eylül mevzuatının hukuk sisteminden çıkarılması, meclis iç tüzüğünün değiştirilmesi için çalışma yapılması ve AB'ye uyum düzenlemelerinin hızla yasalaşması konularında mutabakata varmıştı.

DEMİRTAŞ: BİZ DE DAHİL OLMALIYIZ

Başbakan Davutoğlu'nun yeni anayasa için CHP'ye ziyaret etmesi sonrası HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'tan bir açıklama gelmişti.

Selahattin Demirtaş, hükümet tarafından iptal edilen yeni anayasa görüşmesi randevusunun yeniden gündeme alınmasını istemiş ve yeni anayasa ile ilgili olarak "Yeni anayasa ve Kürt sorununun çözümü için biz görüşme taraftarıyız"diye konuşmuştu.

Diyarbakır'da konuşan Demirtaş, hükümet tarafından iptal edilen randevunun yeniden gündeme alınması gerektiğini belirterek Demirtaş, "Ne olursa olsun siyasetçiler konuşabilmeli. Ben bu konuda ısrarcıyım" şeklinde konuşmuştu.

AK PARTİ-HDP GÖRÜŞMESİ NEDEN İPTAL EDİLMİŞTİ?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerine yeni anayasayı görüşmek için randevu talebinde bulunmuştu. 3 partiden de olumlu yanıt alan Davutoğlu'nun bugün HDP yöneticileriyle 30 Aralık günü saat 16.00'da görüşmesi takvime işlenmişti. Ancak daha sonra HDP tarafından yapılan açıklamalar 'in açıklamaları AK Parti ile HDP arasında ipleri koparmıştı.

Başbakanlık Basın Müşavirliği tarafından, Başbakan Davutoğlu'nun HDP ile 30 Aralık'ta yapacağı görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapılmıştı. Açıklamada, HDP yöneticileri tarafından son bir hafta içinde yapılan açıklamalara dikkat çekilerek, "Bu üslupsuz yaklaşımla görüşmenin, aynı masayı paylaşmanın anlamı kalmamıştır" denilmişti. Açıklamada şu görüşlere yer verilmişti:

"Son bir hafta içinde, HDP yöneticileri tarafından yapılan açıklamalar, bu anlayış ile taban tabana zıt, ülkeyi kutuplaştırmayı amaçlayan, asgari siyasi nezaketten uzak, milletimizin birlikte yaşama yönündeki kadim kültürü ile bağdaşmayan, çatışma ve gerilimden medet uman sığ bir siyasi tutumun yansımasıdır. Bu yaklaşım ile HDP yöneticileri siyaseti sorun çözme aracı olarak değerlendirecek bir siyasi olgunluğa sahip olmadıklarını bir kez daha ortaya koymuşlardır. Bu üslupsuz yaklaşımla görüşmenin, aynı masayı paylaşmanın anlamı kalmamıştır. Tüm bu süreç son derece şeffaf bir şekilde kamuoyunun gözleri önünde gerçekleşmiştir" ifadelerine yer verildi.

"TERÖRLE MÜCADELE SÜRECİ, KESİNLİKLE PAZARLIK KONUSU DEĞİLDİR"

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan algının tersine Sayın Başbakanımızın görüşme talebi asla terörle mücadeledeki kararlı tutumu tartıştırmak değildir. Ülkemizin ve milletimizin huzuru ve refahı için yürüttüğümüz terörle mücadele süreci, kesinlikle pazarlık konusu değildir. Güvenlik güçlerimiz bu hedef doğrultusunda kararlı bir mücadele yürütürken, ilgili bakanlarımız ve kurumlarımız da, vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için fedakâr bir çaba içerisindedirler. Milletimizi arkaik anlayışlarla; anti-demokratik, baskıcı söylemlerle ve silah tehdidi ile sindirmeye dönük eylemler içindeki tüm terör örgütleri ile mücadele kesintisiz devam edecektir.Sayın Başbakanımız ayak basmadık il bırakmadığı yurdumuzda aziz milletimizin tüm 'çay ikramı' davetlerini tereddütsüz kabul etmiş, gönlü geniş Anadolu insanının misafirperverliğinin simgesi olan bu daveti asla geri çevirmemiştir. Bu kültürle bağını koparmış kişilerle bu anlamda yürütülecek bir diyalog ortamı bulunmamaktadır. Yüce milletimizin desteği ve duası yegane dayanağımızdır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler