HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeni anayasa tartışmaları 

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu'nun çalışmalarını sürdürdüğünü belirten CHP, MHP ve BDP'li üyeler, AK Parti'li üyeler olmadan ikinci toplantısını yaptı.

TBMM - Komisyon üyeleri, BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ın başkanlığında bir araya geldi. Resmi tutanak ve ses kaydı olmadığı içinkamerayla toplantıyı kayıt altına aldı.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, iki toplantıda da çalışma usullerini düzenleyen protokolün 6 ve 15. maddelerinin gereğini yaptıklarını söyledi. Usulüne uygun olarak toplantılarını açtıklarını ancak müzakereye geçemediklerini ifade eden Kart, komisyonu oluşturan gruplardan birinin mazeret bildirmeden katılmadığını kaydetti. Kart, bu durumu da 15. madde uyarınca kayıt altına aldıklarını vurguladı.

Kart, aradan geçen son 4-5 gündeki değerlendirmeleri, kendi imkanları ve uzmanların katkılarıyla düzenledikleri tutanaklara geçirdiklerini anlattı. Kart, Meclis Başkanı'nın talimatıyla daha önce ses ve tutanak görevlilerinin geri çekildiğini, bugün ayrıca sekretaryanın da olmadığını söyledi.

Kart, AK Parti'li komisyon üyelerinin, komisyon çalışmalarını, ortamı kahvehane, kıraathane, hapishaneye benzeten söylemlerinin son derece anlamsız, yakışıksız söylemler olduğu, bunun, komisyonun çalışmalarını itibarsızlaştırma amacı taşıdığını değerlendirmelerinde de bulunduklarını vurguladı. Kart, şunları kaydetti:

"AKP'li üyeleri, kendilerinin de görev yaptığı bu komisyona yönelik benzetmeleri, bu durum AKP'nin başlangıçtan itibaren komisyondan bir müzakere iradesinin olmadığını, bu çalışma ortamının böylesine fuzuli ortam olarak gördüklerini, kendileri için bir yük olarak gördüklerini, kendileri için yerine getirilmesi gereken usuli bir çalışma olarak gördüklerini ifade ediyor.

Meclis Başkanı, liderlere gönderdiği iki sayfalık metinde açıkça istifa ettiğini dile getirmiyor. Ama enteresandır ki Meclis Başkanı'nın istifa ettiğini Sayın Mehmet Ali Şahin ve Sayın Mustafa Şentop söylüyor. Bu dramatik bir görüntüdür. Bu, TBMM'nin kurumsal kimliği adına, Sayın Meclis Başkanı'nın şahsı adına dramatik bir görüntüdür. Meclis Başkanı'nın bu komisyonun kurucu bir unsuru olmadığını, bugüne kadar aldığımız hiçbir karara, Meclis Başkanı'nın oylamaya katılmadığını, karara iştirak etmediğini, komisyonun aldığı kararları uygulama mevkisinde olduğunu, bu anlamda Meclis'in yardım ve destek hizmetleri verdiğini -sekretarya anlamında- bir kez daha ifade ediyorum."

-"Okuyunca şaşırdım"

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, AK Parti'nin, milletin büyük özlemle beklediği yeni bir anayasa yapma konusundaki Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını tıkadığını savundu.

Komisyonun ancak dört partiden birinin çekilmesiyle dağılabileceğini anımsatan Bal, AK Parti'li üyelerin geçen hafta ve bugünkü toplantılardan haberdar olmalarına rağmen katılmadığını belirtti.

Komisyonun çalışma usulüne dair içyönetmeliğin 15. maddesine göre, 3 toplantı yapılması gerektiğini ifade eden Bal, üçüncü toplantının 4 Aralık Çarşamba günü yapılacağını bildirdi.

Bal, AK Parti'nun buna da gelmemesi halinde toplantılardan çekilmiş sayılacağını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla komisyonun faaliyetlerinin komisyonun içtüzüğüne uygun şekilde sürdürülmesine Adalet ve Kalkınma Partisi'ni davet ediyorum. Böyle oyunlara gerek yok. Eğer komisyon çalışmalarından memnun değilse, açıkça, 'bu komisyon çalışmalarından vazgeçtim' deyip masadan çekilmesi lazım. Bunu yapamadığı için Sayın Meclis Başkanı'nı, bu oyuna alet ediyor ve komisyonu itibarsızlaştıracak, değersizleştirecek bir takım söylemlerde bulunuyor.

Okuyunca şaşırdım. Sayın Şentop, komisyon çalışmalarını kıraathaneye, Sayın Şahin kahvehaneye, Sayın İyimaya da hapishaneye benzetiyor. Şerefle ve büyük bir gayretle, milletimize anayasa yapmak için buradayız. Onlar demek ki bugüne kadar kahveye,kıraathaneye ya da hapishaneye gider gibi bu çalışmalara katılmışlar. Bunlar talihsiz beyanlardır. Temenni ederiz ki üçüncü toplantıya gelir ve komisyon kaldığı yerden devam eder. Katılmazsa, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin komisyon toplantılarından çekilmiş olması nedeniyle varlığı sona eriyor. Meclis Başkanı'nı aracı kılarak, kirli bir oyunla komisyonun dağılması oyunun önüne geçilmiş oluyor. O oyun bozulmuş oluyor."

-"Meclis Başkanı üzerinden bu işi yürütmeye çalışıyorlar"

Toplantı çıkışında açıklama yapan Yıldız, çalışma usullerine göre, üç siyasi parti bir araya geldiğinde toplantı yeter sayısının oluştuğunu anımsattı. Yıldız, sürecin tükenmesi için AK Parti'nin üç toplantıya katılmaması gerektiğini ifade etti.

Yıldız, bugün, geçen haftaki toplantıları, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve AK Parti'nin tavrını değerlendirdiklerini anlatarak, 4 Aralık Çarşamba günü yeniden toplanma kararı aldıklarını bildirdi.

AK Parti'nin, komisyonu fiilen bitirmeye çalıştığını ya da bitirdiğini belirten Yıldız, çalışma usulüne göre bir partinin, "çekiliyorum" demediği sürece toplantıların devam ettiğini dile getirdi. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AKP, bitirmek istiyorsa Sayın Meclis Başkanı ile yaptığımız toplantıda, 'bu çalışmanın bittiğini, üretemediğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu komisyondan çekiliyoruz' deseydi. Bugün olanlar, bu sıkıntılar da yaşanmayacaktı. Herhalde o sorumluluğu almak istedi. Hangi hukukçu bakarsa baksın, Sayın Meclis Başkanı'nın bu komisyonu bitirmek gibi bir görev ve yetkisi yok. Herhangi bir parti çekilirse veya üç toplantıya katılmazsa bu komisyon dağılır. Sayın Meclis Başkanı üzerinden halen bu işi yürütmeye çalışıyorlar.Sayın Mehmet Ali Şahin, diğer yetkililer onun adına konuşuyor. Görevden çekilmesi için Meclis Başkanı'nın istifa etmesi lazım. Öyle bir iradesi de bugüne kadar ortaya çıkmış değildir. Süreci kendimiz açısından bağlı olduğumuz protokolün gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Üç toplantıyı yapmak zorundayız. Umarım, gelecek haftaki toplantıya kadar bütün siyasi partiler, tekrar bu süreci gözden geçirir ve tekrar tavır koyarlar. Çünkü bu süreç bittiğinde, birdaha bu dört partiyi bir araya getirmek o kadar kolay olmayacak. Bir araya gelip, uygarca bu sıkıntıları aşamayan, çalışma usülleri düzenleyemeyen siyasi partilerin, topluma verdikleri sözleri yerine getiremeyecekleri de ortadadır."

Yıldız, "60 maddeyi geçirelim" diyerek, birşey yaptık havasıyla toplumda, seçimlerde bir argüman olarak kullanmanın doğru olmadığını kaydetti.

Komisyonun topluma verdiği bir sözün bulunduğuna işaret eden Yıldız, bunu gereğini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Yıldız, "Bu çalışma usulleriyle yerine getiremiyorsa çalışma usüllerini değiştirelim dedik. Bu komisyonun daha üretici hale gelebilmesi için çalışma usüllerinde her türlü değişikliği yapalım. Gerekirse üç partinin evet demesini yeterli görelim gibi. Bunu yapmadan sadece 60-70 madde üzerinden halkı kandırmaya, bu anayasa sürecinden uzaklaştırmaya çalışmak bizim görevimiz değildir. Kim yapmak istiyorsa, gitsin halka, 'bu 60 maddenin şöyle bir yararı olacak' desin ki. Toplumda hiçbir anayasa hukukçusu, sivil toplum örgütü, Anayasa Mahkemesi Başkanı dahil bunun hiçbir yenilik getirmeyeceğini söylüyor" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler