HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yerel seçim bitti, gözler Köşk yarışında

Mart'ta yapılan yerel seçimin ardından gözler Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine çevrildi.

ANKARA (ANKA)- 29Halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanlığı seçiminde geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci tur oylamaya gidilecek.

-HALK TARAFINDAN SEÇİLECEK-

Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek.

Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl, ancak bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek.

Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkün olacak. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilecek.

Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanacak.

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

-MUHALEFETE GÖRE BAŞBAKAN KÖŞK YARIŞINA KATILACAK-

Cumhurbaşkanlığına milletvekillerinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkün olacak.

Muhalefete göre; Putin-Medvedev formülü gündeme gelecek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Köşk yarışına katılacak, AK Parti'nin başına ise Abdullah Gül gelecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler