HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yıldırım'dan son dakika kim İBB Başkanı olacak sorusuna yanıt

Başbakan Binali Yıldırım, CNN Türk, NTV, Habertürk ve A Haber ortak yayınında Kadir Topbaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan istifa etmesiyle ilgili konuştu. Yeni belediye başkanı kim olacak sorusuna Başbakan Yıldırım, "Yerine ilçe belediye başkanlarından biri gelir" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB Başkanlığı için Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ı işaret ettiği belirtiliyor.

Başbakan Binali Yıldırım son dakika yaptığı açıklamada Kadir Topbaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan istifasına ilişkin konuştu. Yeni belediye başkanı kim olacak sorusuna Başbakan Yıldırım, "Yerine ilçe belediye başkanlarından biri gelir" şeklinde yanıt verdi. Yıldırım, Topbaş'ın istifasına ilişkin şunları söyledi:

"Toplantıdaydım, 'Kadir Topbaş istifa etti' diye bilgi geldi ama orada 'istifa ettirildim' diye bir şey mi dedi? İstifa ettikten sonra da önce de görüştük. İstifa edeceği konusunda bana bilgi verdi sadece. Yerine ilçe belediye başkanlarından biri gelir muhtemelen. Bu hafta sonunda süre doluyor, perşembe günü (28 Eylül) belediye meclisi seçim yapacak. Bir arkadaşımız boşalan koltuğu doldurmuş olacak. Koltuk boşaldı, başka biri gelip oturacak. Bizim de burada iyi kötü işimiz var yani."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın istifasının ardından yerine kimin geçeceği konuşuldu. Kulislerde konuşulanlara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında AK Parti İl Başkanlığı’nda yapılan istişare toplantısında Göksel Gümüşdağ ismi gündemdeydi ancak ibre Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’a döndü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mevlüt Uysal’ı işaret ettiği belirtiliyor.

MEVLÜT UYSAL KİMDİR?

Başakşehir Belediyesi’nin sitesinde yer alan biyografisine göre Mevlüt Uysal’ın özgeçmişi şu şekilde; 1966 yılında Antalya'nın Alanya ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Okulu bitirdikten sonra başladığı serbest avukatlık mesleğini icra ederken, bir taraftan da aktif siyasetle uğraştı. AK Parti’nin kurulması ile birlikte, Küçükçekmece İlçe Teşkilatı kurucu başkanı oldu. 2009 yılında Başakşehir ve Bahçeşehir'in birleşerek ilçe olması üzerine 29 Mart 2009 Yerel Seçimleri'nde Başakşehir Belediye Başkanı Adayı olan Uysal, 127 bin 482 seçmenden, oy kullanan 103 bin 111'inin 39 bin 72'sinin oyunu alarak Başakşehir Belediye Başkanı seçildi.

2014 Yerel Seçimlerde AK Parti adayı olarak ikinci kez seçime giren Uysal, sandığa giden 190 bin 906 seçmenden 92 bin 559 seçmenin oyunu alarak ikinci kez Başakşehir Belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. Yeni kurulan ilçede büyük projelere imza atan Mevlüt Uysal evli ve dört çocuk babasıdır.

"TEOG'UN YERİNE ÜÇ SEÇENEK VAR, BİR AY İÇİNDE BELLİ OLUR"

Öte yandan Başbakan Yıldırım, TEOG'un kaldırılması sonrasında uygulanacak yeni sistem hakkındaki soruyu şöyle yanıtladı:

"TEOG konusu başından beri yanlış anlaşılıyor. TEOG bir sistem değil, bir sistem değişikliği yok. TEOG, 2013'ten beri bir yarışa döndü. TEOG kalkınca öğrenciler büyük bir bayram havasında. Benim torunum 6. sınıfta dede teşekkür ederim diyor. Öğrenci psikolojisi bu. Hiçbir öğrenci sınavı sevmez. Sınav olmadan da gelişme olmaz, öğrenme olmaz. TEOG'un yerine Milli Eğitim Bakanlığı 3 çözüm üretiyor. Biri 8. sınıf bitti, oradan sonraki 4 lise. Biri her lisenin kendi sınavını yapması. İkinci yöntem ortaokul sertifikasyon sistemi, üçüncü yöntem ortaokul bazlı yerleştirme. Öğrencilerin yüzde 50'li adrese dayalı kayıt sistemi, bir kısmı da ortaokul mezuniyet ortalaması olabilir. Bir de bazı okullar kendi sınavını yapar. Ama o sınav mutlaka bakanlığın gözetiminde olması lazım. Bunların hangisinin en isabetli olduğu konusu Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilecek, uzmanlar gerekli sunumları yapacak. Bir ay içinde olur. Bunun mükemmeli yok. Subjektif kararları ortadan kaldıracak, öğrenciyi de canından bezdirmeyecek bir sistem getirmek. FETÖ ne yaptı, önce soruları çaldı. Sonra soruları hazırlayan komisyonları elde etti. Sonra bir tane dışarıdan adam giremedi. Yeni çözüm bu yıl geçerli olacak. 8. sınıfta olanlar yeni uygulamayla liseye geçiş yapacak."

BAŞBAKAN, EKONOMİDE 3 YILLIK HEDEFLERİ AÇIKLADI

Orta vadeli programın çarşamba açıklanacağını belirten Başbakan şunları kaydetti:

"2017 büyüme hedefimiz yüzde 5,5, 2018'de, 2019'da ve 2020'de 5,5 olacak. İşsizlik oranı bu yıl için 10,8. 2018 için 10,5, 2019 için 9,9, 2020 için 9,6 öngörüyoruz. Enflasyon 2017'de 9,5, 2018'de 7, 2019'da 6, 2019'da yüzde 5 olacak. Kamu yatırımlarında maliyet fayda dengesine bakacağız. İhtiyaçları önceliklere göre sıralayıp ona göre yapacağız."

Yıldırım, taşeronlarla ilgili konuyu en geç yıl sonunda bağlamış olacaklarını ifade etti.

"VARLIK FONU'NA ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ATAMA OLUR"

Varlık Fonu'a önümüzdeki günlerde bir atama yapabileceklerini belirten Yıldırım, üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Başbakan, "Fon niye kuruldu? Birçok ülkenin böyle fonları var. Ocakta fiilen göreve başladı. Sanki bir yerden gömü buldu, Türkiye'nin bütün işlerini düzeltecek. Bu fon büyük yatırımlara kaynak sağlayabilecek çalışmalar yapmak, bunu yatırıma dönüştürmek. Cari açığın daha fazla büyümesinin önüne geçmek. Bu dünyada başarılı uygulamaları var. Bizimkiler de onu örnek alarak çalışmaları başlattı. Bunların çalışması yine kendi sorumluluğunda devam ediyor. Varlık Fonu bunlara çökmüş değil. Vralık Fonu bunların varlıklarını değerlendirerek daha ilave kaynak üretmek" diye konuştu.

"TÜRK TELEKOM'DA MÜDAHALE HAKKIMIZ VAR"

Türk Telekom'un ortaklıktan kaynaklanan sıkıntılardan kurtulduğunu belirten Yıldırım, "Ekimin başında süre doluyor. Ve bizim kamu olarak bu sözleşmeyi temerrüt hali olduğu için müdahale etme hakkımız var. Bankaların alacağı var. Biri gelip diyecek ki, ben bu borçları üstleniyorum ve yeni ortak olmak istiyorum. Kabul ediyor musun? Şartlar uymazsa borcunu öder. Kamu olarak bundan bir zararımız söz konusu değil" dedi.

"Irak'ta yaşananlardan kaos uman bölücü terör örgütü faaliyetlerini ülke içinde artırabilir" diyen Başbakan, buna yönelik gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.

"FETÖ'DEN TUTUKLU SAYISI 50 BİN 400"

FETÖ ile mücadelede son durumu değerlendiren Yıldırım, "Bana kalsa bir ay içinde hepsinin ipini çekerdim. Bu iş ne kadar uzarsa toplumdaki yargıya güven de zarar görüyor. Fazla uzatmamak lazım. Epey bir olgunlaştı, yıl sonuna kadar umutları kesilir. Oradaki yargılamaları uluslararası zemine çekecekleri için kasıtlı hareketler yaparak algı oluşturmaya çalışıyorlar. Bunlara malzeme vermemek için birçok şeyi sineye çekiyorlar. 50 bin 400 civarı tututlu sayısı, adli kontrolle çıkan da bir o kadar. Açılan toplam dava sayısı 4 bin 971" şeklinde konuştu.

Başbakan, 2019 seçimlerine ilişkin olarak şunları söyledi: "Çıta yükseldi, daha zorlaştı. Önceden 50'nin altında da iktidar oluyordu. Şimdi daha çok çalışmamız gerekiyor. Kendi kendimize çıtayı yükselttik. Daha çok çalışma ihtiyacı var. Bütün toplumu kucaklamaya ihtiyaç var. (Akşener'in kuracağı parti) Doğmamış çocuğa don biçilmez. İlgi alanımızda değil. Herkes siyasi parti kurabilir. Vatandaş hepsini dinleyecek, geleceğini düşünecek. Hangisinin kumaşı daha düzgün ona göre kararını verecek. 2019'da da bir tereddüt görmüyorum. Yine Türkiye'nin geleceğine yön verecek parti AK Parti olacak. Partimizdeki metal yorgunluğunu yanlış okumamak lazım. Bu gelir geçer. Seçim heyecanı başladı mı yorgunluk kalmaz. Erken seçim yok. Tarihler belli. Fevkalade bir şeyler olursa ona bir şey diyemem. Şu anda içinde bulunduğumuz şartlar içinde yerel seçimler 2019 Mart'ın da, gelen seçimler ve cumhurbaşkanlığı 2019 Kasım'ında gerçekleşecek."


En Çok Aranan Haberler