HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

15 yaşındaki genç öyle bir şey keşfetti ki!

Yaşıtları internette oyun oynarken pankreas kanseri için yeni bir test keşfeden 15 yaşındaki genç, bilim dünyasını şaşırttı.

15 yaşındaki genç öyle bir şey keşfetti ki!

ABD'nin Maryland eyaletinde yaşayan Jack Andraka dünyanın en büyük liseler arası bilimsel araştırma yarışmasında birinciliği elde etti. Andraka, piyasadaki testlerden 28 kat daha ucuz ve hızlı sonuç veren, ayrıca 100 kat daha hassas bir test keşfetti.

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/henuz-15-yasinda-ama...-oyle-bir-sey-kesfetti-ki/11350/1287025/)

Genç adamın keşfettiği idrar ve kan testi pankreas kanserini yüzde 90 oranında daha doğru keşfedebiliyor. Pankreas kanseri genellikle en sinsi ilerleyen ve son aşamada sinyal veren kanserlerin başında geliyor. Test sadece basit bir çubuk yardımıyla pankreas kanserinde belirleyici rol oynayan mesothelin seviyesini ölçüyor.

70 ülkeden bin 500 öğrencinin katıldığı yarışmada genç adam bu çarpıcı araştırması için 75 bin dolar ödül kazandı. Jack'in büyük erkek kardeşinin de çok başarılı bir öğrenci olduğu ve bilim yarışmalarında ödülleri olduğu öğrenildi.

Pankreas karnın en arka bölümünde yerleşmiş, yaklaşık 15 cm uzunluğunda, mide, onikiparmak barsağı (duodenum) ve kalın barsakla (kolon) ön yüzü tümüyle kapatılmış bir organdır. Birçok önemli görevi olmakla birlikte, alınan gıdaların sindiriminde ve kan şekerinin dengede tutulmasında önemli rol oynar.

Pankreas kanserleri organın her bölgesinden gelişmekle birlikte en sıklıkla baş bölgesinden gelişmektedir. Yine en sıklıkla salgı yapan hücrelerden köken alırlar ve adenokanser olarak adlandırılır. ABD’de her yıl yaklaşık 28.000 yeni hastaya tanı konulmaktadır. Erken tanıda dahi sağkalım oranı yüzde 50'nin altındadır.

Uzmanlar en iyi korunma için tütünden uzak durmak, dengeli beslenme ve egzersiz öneriyor.

[

****](https://www.mynet.com/saglik-haberler)

[**

**](https://twitter.com/#!/HaberMynet)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler