HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü

Dünyada ve Türkiye'de tüberküloz (verem) insan sağlığını tehdit eden bir hastalık olmaya devam ediyor.

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD)Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü,Tüberküloz Hastalığıyla ilgili olarak 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

"Tüberküloz'un tanı konulabilir, tedavi edilebilir ve korunulabilir bir hastalıktır” olduğunu kaydeden Özlü "Tüberküloz balgamda tüberküloz basilinin mikroskobik olarak gösterilmesiyle teşhis edilir. Tüberküloz uygun (standart) tedaviyle iyileşen bir hastalıktır. Tedavi genellikle 6-8 aydır. Tüberküloz hastasının tedaviyle iyileştirilmesi, hastalığın toplumda yayılmasını engeller. Tüberkülozu bireysel olarak tedavi edecek ve toplumsal olarak kökünü kazıyacak strateji: hastaya doğru (standart) tedavinin aksatılmaksızın sonuna kadar verilmesi ve bunun kayda alınmasıdır. Yanlış tedavi rejimleri; tedaviye ara verilmesi; ilaçların düzensiz, eksik, hatalı alınması;tedavinin erken sonlandırılması hem hastanın iyileşmesini önler; hem tüberküloz basilinin ilaçlara karşı direnç geliştirmesine neden olur; hem de hastalığın toplumda yayılmasına yol açar. Tüberküloz hastasının tedavisi, ilgili sağlık kurumlarının ve hastayı izleyen sorumlu hekimin kontrolü ve onun belirlediği sağlık görevlisinin gözlemi altında sürdürülmeli ve tamamlanmalıdır. Hasta, hasta yakınları, tedaviden sorumlu hekim ve hastanın tedavisini gözetleyen sağlık görevlisinin yakın ve optimal iletişimleri; tedavi planının hastanın yaşam koşullarına uygun şekilde planlanması; hasta ve yakınlarının hastalık, tedavi ve olası sonuçları hakkında bilgilendirilmesi ve tedaviye uyumun sağlanması için gereken desteğin sağlanması tüberküloz kontrolünde sonucu belirleyen en önemli faktörlerdir” dedi.

Damgalayıcı bir hastalık olarak kabul edilen tüberkülozlu hastanın mahremiyetinin korunmasının, diğer bir çok hastalığa göre çok daha önemli olduğunu kaydeden Özlü "Toplumda tüberkülozla ilgili fobi / panik / korku oluşturulmamalıdır.

Unutulmamalıdır ki, her tüberküloz hastası bulaştırıcı olmadığı gibi, bulaştırıcı tüberküloz hastasıyla teması olan her kişiye de tüberküloz bulaşmaz. Basit önlemlerle (hastanın maske kullanması ve odasının sürekli havalandırılması gibi) bulaştırıcı tüberküloz hastasının hastalığı başkalarına bulaştırması önlenebilir. Standart tedavi başlanan bir hastanın 15 gün içinde bulaştırıcılığı ortadan kalkar” ifadelerini kullandı.

Dünya'da 2012 yılında 8.6 milyon yeni tüberküloz teşhisi ve 1.3 milyon tüberküloza bağlı ölüm gerçekleştiğini ifade eden Özlü "Ülkemizde ise 2012 Yılında Verem Savaş Dispanserlerine kayıtlı toplam Tüberküloz vaka sayısı: 14 bin 691'dir.

Tüberküloz kontrolünde kısa sürede iyi bir noktaya gelmiş olan ülkemizde tüberkülozla ilgili olarak yanlış algıların düzeltilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler