HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

40 yaş üstü erkeklere prostat taraması uyarısı

Siirt Özel Medlife Hastanesi'nde görevli üroloji uzmanı Dr. Fatih Veysel Baran, 40 yaşından sonra her erkeğin yılda bir prostat taraması yaptırması gerektiğini söyledi.

Prostat hastalığının günümüzün önemli hastalıklarından biri olduğunu ifade eden Dr. Baran, prostatın aslında her erkekte bulunan fizyolojik bir organ olduğunu, hatta daha anne karnındayken oluşmaya başladığını söyledi. Dr. Baran, "Prostat erkekte testesteron hormonunun etkisiyle yaşla birlikte büyümeye devam eder. Benim prostatım var diye gelen hasta aslında prostat büyümesi nedeniyle ortaya çıkan idrar yapma problemleri nedeniyle başvurmuştur. Prostat bezi, testosteron hormonu salgılandığı müddetçe büyümesini sürdürüyor. Prostatı büyüyen her erkek hekime başvurmuyor, çünkü vücut yapısına ve kanda dolaşan erkeklik hormonunun dengesine bağlı olarak her erkeğin kendine has bir prostat yapısı bulunuyor. Prostat bezi, bir cevizi andıran idrar torbasının ağzını yumruk gibi saran bir organdır. Burada prostatın büyüklüğü değil, idrar torbasını bir yumruk gibi sararken torbanın ağzını sıkıp sıkmadığı önem taşıyor" dedi.

Bazen 100 gram prostatı olan bir erkeğin hiçbir şikayeti olmamasına karşın 40 gram prostatı olan bir erkeğin prostata bağlı şikayetlerinin bulunabileceğini dile getiren Dr. Baran, "Hastalarımız çoğunlukla idrar akımının zayıflaması, sık sık tuvalete gitme, idrarını tam boşaltamama, aniden idrara çıkma hissi, idrarını bitirdikten sonra damlama, geceleri uyduktan sonra tekrar idrara kalkma zorunluluğu gibi şikayetlerle başvuruyor. Hangi nedenle olursa olsun hekime başvuran 40 yaşın üzerindeki kişilerin muayenesinde ilk önce prostat kanseri dışlanmasına yönelik tetkikler yapılır. Çünkü iyi huylu prostat büyümesi ile kötü huylu prostat büyümesinin tedavileri tamamen birbirinden farklıdır. Unutmayın ki bazen prostat kanseri ileri evreye ulaşana kadar idrarla ilgili belirtiler vermeyebiliyor. Eğer yapılan bu muayeneler sonucu kötü huylu hastalık şüphesi varsa prostat biyopsisi yapılması gerekmektedir. Kötü huylu hastalık dışlandıktan sonra iyi huylu prostat büyümesine karşı yüz güldüren medikal tedavilerimiz var, unutmayın ki her prostat hastası ameliyat olmuyor, ameliyat ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda ve kötü huylu hastalıklarda gerekli oluyor. Artık günümüzde çok büyük prostat olmadıkça açık ameliyat yapılmıyor, kapalı prostat ameliyatları başarıyla gerçekleştirilebiliyor" diye konuştu.

Dr. Baran, hastalığın sadece yaşlı insanlarda görülmediğini, genç ve orta yaş grubunda da görülebileceğini sözlerine ekledi. (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler