HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

40 yıl sonra yeniden görmeye başladı

15 yaşında gözüne dal batmasıyla sağ gözünü kaybetmişti

40 yıl sonra yeniden görmeye başladı

Metin Acar 55 yaşında. Kayseri’de yaşıyor. Henüz 15’indeydi sağ gözünü kaybettiğinde. Kayseri’nin Serinyurt köyünde ikamet ediyorlardı. Arkadaşlarıyla gezmeye çıkmıştı. Meyve toplamak için Alıç ağacına çıktı. Arkadaşına dalı uzatacak, o da meyveyi koparacaktı. Ancak hiç beklenmeyen bir şey oldu. Arkadaşının dalı elinden kaçırmasıyla bir anda sağ gözüne batıverdi dal ve sağ gözünü kaybetti. Birkaç doktora gittiler ama yeniden görebileceği garantisi verilmeyince ameliyata yanaşmadı. O günden buyana sol gözünün görüş açısından bakıyordu hayata. Evlendi, 3 çocuğu oldu. Her işini sol gözüyle yapıyordu. Ta ki Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış’ın kendisini ameliyat etmesine dek. Başarılı geçen operasyon sonrası artık sağ gözü ile de hayata çok daha geniş bir bakış açısıyla bakacak olmanın heyecanını yaşıyor.

Metin Acar’ın henüz 15 yaşında dalından meyve yeme isteği bir gözünü kaybetmesine neden oldu. Alıç ağacının ‘mayhoş’ tatlı meyvesini yemek için ağaca çıktı, meyve dolu dalı arkadaşına uzattı. Ancak talihsiz kaza çaldı kapısını. Arkadaşının elinden ansızın kaçıveren dal, gözüne batınca 15’inde sağ gözünü kaybetti. Birçok doktora gitti ama hiçbiri görme yetisini geri kazanabileceği garantisi vermeyince ameliyat olmaktan vazgeçti. Hayata tek gözüyle bakmayı kabullendi. Çok fazla eksikliğini de hissetmiyordu ama elbette her işini sol gözüyle yapıyor, hayata tek pencereden bakıyordu. Bir yıl sonra 16’sında evlendi, üç de çocuğu oldu. Acar “Çocuklarım ara sıra soruyorlardı nasıl bir duygu diye ama ben onlara ‘alıştım’ diyordum” diyor.

Emeklilikte gelen ışık sevinci

İnşaat boyacısıydı Acar. Eşi ve çocuklarından defalarca ayrı kaldı işi nedeniyle. Kendi deyişiyle ‘gurbete çıkıyor’ Türkiye’nin birçok ilinde apartman ve fabrikaların boyasını yapıyordu. Sağ gözünü kaybetmenin sıkıntısını hissetmemeye, eşine ve çocuklarına hissettirmemeye, işine yansıtmamaya çalışıyordu. Yıllar sonra artık yerleşik bir düzen için Kayseri merkeze yerleştiler ve inşaat boyacılığı mesleğini bıraktı. ‘Traktörüm vardı nakliyecilik yapmaya başladım’ diyor. Derken emekli oldu ama hala traktörüyle nakliye işine devam ediyor. Emeklilikte gelen bir hediye oldu ona sağ gözünün yeniden ışığına kavuşması. Tek gözle hayata bakışının kabullenmişliği Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış’ın kapısını çalıncaya kadar devam etti. Bir doktorun tavsiyesi ile Prof. Dr. Özkırış’a muayeneye gitti. Ona duyduğu güven ile de, o güne dek ameliyata sıcak bakmayan Acar 14 Ocak’ta Acıbadem Kayseri Hastanesi’nde ameliyat oldu. Güveni boşa çıkmadı. Prof. Dr. Özkırış, 45 dakika süren operasyonla Acar’ın 40 yıldır görmeyen sağ gözünü yeniden ışığına kavuşturdu.

Artık doyasıya bakacak hayata

Acar’ın muayenesinde sağ gözünde komplike katarak ve yapışıklık ile göz içindeki sıvıda kirlenme tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Özkırış “Lokal operasyonla gözdeki yapışıklıkları açtık. Katarakt temizlendi ve göz içindeki sıvı ile göz zarları temizlendi. Son derece başarılı bir operasyon sonrası görme yetisi düzeldi. Sol gözünü kapatsa dahi 40 yıldır görmeyen sağ gözü ile bütün işlerini yapabilir duruma geldi” diyor. Acar, operasyondan bir gün sonra günlük işlerini yapabilir şekilde hastaneden taburcu oldu. İlaçlarını düzenli şekilde kullanacak ve kısa bir süre içinde ‘sağ gözünün’ 40 yıllık kaybı tamamen tarihe karışmış olacak. Heyecanını saklamıyor “Alışmış, kabullenmiştim; sol gözümle yapıyordum işlerimi. Ama iki gözle görmek gibisi yok elbette. Emekliliğimde en büyük hediyeyi aldım” diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler