HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ağız kokusunun kendimize ve çevremize etkisi

Dünya nüfusunun dörtte biri ağız kokusu problemi yaşamaktadır.Toplumun büyük bir kısmı için ortak bir sosyal durumunu temsil etmektedir.

Dünya nüfusunun dörtte biri ağız kokusu problemi yaşamaktadır.Toplumun büyük bir kısmı için ortak bir sosyal durumunu temsil etmektedir. Çoğumuzu korkutan ama en yakınımıza bile sormaya çekindiğimiz ağız kokusu nedir nasıl tedavi edilir?

Ağızda oluşan ve çoğunlukla çevrenin de hissettiği kötü koku(HALİTOZİS) ağız kokusudur.Ağız kokusu tek başına hastalık değildir. Çoğunlukla bir hastalığın bulgusudur.Son yıllarda ağız kokusu sınıflandırılması şöyledir:

Ağız kokusu olmadığı halde ağzı koktuğuna inananlar:Her türlü kontrolden sonra koku olmadığı söylense de ağız kokusu hissederler ki psikolojik bir durumdur.Bu kişlerin psikolojik destek alması gerekebilmektedir.İkinci grup kişiler ağız kokusu olduğu halde bunu kabul etmeyen red eden kişilerdir. Üçüncü grup sosyal olarak da fark edilen ağız kokusuna sahip olan gruptur. Ağız kokusu oluşumu iki grup olarak belirlenir ve bazen ikisi bir arada olabilir:

FİZYOLOJİK AĞIZ KOKUSU;

Bu grupta çoğunlukla kokulu gıdaların,alkol sigaranın kullanımının yaratığı kokulardır. Akşam yenilen özellikle soğan sarımsak gibi kokulu gıdalar sindirim sistemindeki gazları sebebiyle kötü kokuya sebep olur.

Ağız dışında kalan sebepler;

İlk sırada yer alan organ burundur. Burun solunumu,tercih edilen solunumdur. Eğer burun tıkalı ise ağız solunumu olur bu koku için bir sebeptir. Burun deviasyonları, geniz akıntısı, farenjit, larenjit, burun apseleri ve kanserleri, üst solunum yolu enfeksiyonları kokuya sebep olmaktadır. Eğer sebep diş değilse ilk olarak hasta Kulak burun boğaz uzmanı doktora yönlendirilir.

Bunun dışında alt solunum yolu enfeksiyonlerı, akciğer apsesi,pnömoni, mide bağırsak sorunları, karaciğer hastalıkları, diabet, böbrek hastalıkları da kokuya sebep olabilir. Ağız kokusu nedeniyle bireyleri dışlamak yerine onları uyarmak ve tedaviye yöneltmek gereklidir.

Ağız Kokusunun Tedavisi

Ağız kokusu çoğunlukla ağız kaynaklı olduğu için diş hekimine başvurmak doğru olanıdır.
Ağız içi problemler tedavi olduktan sonra koku olmaması hastanın ağız bakımını doğru ve düzenli yapması ile sağlanır. Diş hekiminin tedavisi çoğunlukla kokuyu iyileştirir. Kişinin ağız kokusunu farketmesi, bununla yüzleşmesi zordur. Burada eşlere, aileye yakın dostlara da görev düşer. Psikolojik durumu düşünerek sorunu belli etmek ve paylaşmak çözüm için şarttır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler