HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akraba evliliği engellilik için risk taşıyor

3 Aralık Dünya Engelliler Günü için değerlendirmede bulunan Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, akraba evliliklerinde engellilik riski olduğuna dikkat çekerek, evlenen akraba çiftlerde genetiksel olarak gelen bir bozukluk durumunda engelliliğin ortaya çıkma olasılığının çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Diyarbakır Özel Veni Vidi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada akraba evliliğine dikkat çekti. Çoksüer, akraba evliliğinin engellilik için risk taşıdığına vurgu yaparak, engelliliği oluşturan faktörlerin büyük çoğunluğunun, doğumdan sonra oluşan olumsuz faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığını dile getirdi.

"HAYATI DOYA DOYA YAŞAMAK İÇİN FARKINDA OL, FARKINDALIĞI DESTEKLE”

Çoksüer, hayata farklı bakabilen insanların olduğunu söyleyerek, "Hayata farklı bakabilen insanlar yaşıyor aramızda. Yalnızca tadını çıkarıp, olduğu gibi kabulleniyorlar aldıkları nefesi. Bizim gibi hırsları yok. Çünkü çok güzel bir pencereden gülümsüyorlar yüreklerindeki kocaman sevgiyle. İşte bugün onların günü 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Engelliliği oluşturan faktörlerin büyük çoğunluğu, doğumdan sonra oluşan olumsuz faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı doğumdan sonra yaşanabilecek olumsuzluklara karşı duyarlı olmalıyız” dedi.

"ÖNLENEBİLİR ENGELLİLİK ÖNEMLİDİR”

Engellilik konusunda yapılan araştırmaların engelliliğin yüksek oranda doğumdan sonra, doğum öncesi ve doğum anında oluşan önlenebilir patolojilere bağlı olarak ortaya çıktığını aktaran Çoksüer,"Doğum öncesinde yaptırılacak genetik testler ve kan uyuşmazlığı belirleme testleri, oluşabilecek engellilikle ilgili ciddi bilgiler vermektedir. Anne adayının hamilelik süresince düzenli doktor kontrolü yapması, hamilelik süresince düzenli beslenmesi engellilik gelişimini ortadan kaldıracaktır, bunun yanı sıra doğumun sağlıklı bir ortamda, hastane koşullarında ve uygun hijyenik şartlara sahip bir hastanede, uzman doktorların kontrolünde gerçekleşmesi gelişebilecek patolojileri ortadan kaldıracaktır” diye konuştu.

"AKRABA AMA ÇOCUKLARI NORMAL OLDU GİBİ YANLIŞ BİR YORUMLAMALARA RASTLAMAKTAYIZ”

Akraba evliliğinin önlenebilir çalışmalar açısından ön plana çıktığını dile getiren Çoksüer, "Çevremizde genellikle 'akraba ama çocukları normal oldu' gibi yanlış yorumlamalara rastlamaktayız. Şu bilginin net bir şekilde verilmesi gerekir. Evlenen akraba çiftlerde genetiksel olarak gelen bir bozukluk varsa engelliliğin ortaya çıkma olasılığı çok daha yüksek olmaktadır. Birinci kuşakta engellilik ortaya çıkmasa dahi 2. kuşakta bile engelliliğin ortaya çıkma olasılığı devam etmektedir" şeklinde konuştu.

DOĞUM SONRASI ÖNLENEBİLİR ÖNLEMLER

Çoksüer, engelliliği oluşturan en önemli faktörlerden biri olan doğum sonrası gelişen hastalıklarda çocuğun tedavi, bakım ve beslenme kontrollerinin düzenli yapılmasının son derece önem taşıdığını belirterek Sağlık Bakanlığı'nın düzenlediği aşı kampanyaların önemine dikkat çekti. Çoksüer, "Aşılama hizmetleri ve bazı metabolik hastalıkları tarama yöntemiyle erken tanımak ve yol açabilecekleri engelliliği ortadan kaldırmaktır. Bu amaçla Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın ücretsiz aşı uygulamaları engelliliği önlemede çok önemlidir. Hatta çocuk felci hastalığını, çiçek hastalığı gibi ortadan kaldırmak amacıyla kampanyalar düzenlenmekte, bu kampanyalar çerçevesinde tüm Türkiye'de en ücra köşelerde kalmış evlere bile ulaşarak her bebeğin aşılanma programları önem arz etmektedir” dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler