HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ameliyatsız Fistül Tedavisi

Fistül makat bölgesinde görülen bir hastalık türüdür. Şiddetli ağrıya ve akıntılara sebep olmaktadır .

Fistül, anal bölge de normal seyrinin dışında gelişen farklı bir oluşumun meydana gelmesine denir. Anal fistül olarak da adlandırılır. Fistül, daha çok apseye bağlı gelişir, apse tedavisi sırasında tam boşaltılmadığında kalan irin cilt altından çıkmak için bir kanal oluşturur. Makat bölgesine yakın cilt üzerinde küçük bir et tomurcuğu oluşturup üzerinden sıvı boşalmaya başlar. Tomurcuk üzerinde oluşan delikten sürekli akıntı gelmeye başlar. Akıntı kötü kokuya neden olur. Ciltte meydana gelen anormal oluşum sonunda maka çevresinde ağrı, dolgunluk hissi, makat bölgesinde ıslaklık, yanma , kaşıntı gibi şikayetlerle yer alır.

Erken dönemde fark edilen fistülün tedavisinde iyileşme daha hızlı olur. Bu nedenle hastalık akut dönemdeyken mutlaka doktora başvurmalısınız. Diğer türlü ilerleyen ve kronik hale dönüşen fistülün hem vermiş olduğu belirti hem de tedavi süreci oldukça uzun olur.

Anal fistül nedenleri arasında apse ilk sıralarda yer almaktadır. Kabızlık sorunu, makat bölgesinde yırtıklar , hemoroid, ve makat bölgesinin yaralanması gibi nedenlere ve buna ek iltihabi bağırsak hastalıkları, tüberküloz, crohn hastalığı gibi apse atakları sonrasında da anal fistül gelişebilir.

Anal fistül rahatsızlığı müdahale gerektire, kendiliğinden geçmeyen ihmal edildiğinde makat kanserine neden olabilen oldukça sıkıntılı bir rahatsızlıktır. Oluşum ve ilerlemesine bağlı intersfinkterik , transsfinkterik , suprasfinkterik, ekstrasfinkterik fistül olmak üzere 4’e ayrılır. Bu fistül gruplarının oluşumları birbirinden farklıdır. Bazısı düz ve kısa bir kanal oluştururken, bazısı uzun ve karmaşık bir kanal oluşturmaktadır. İhmal edilmesiyle yapı ve boyutları uzamaktadır.

Tedaviye karar verirken hekim fistülün şeklini hangi yolları kat ettiğini görmek ister. Muayene sırasın da fistül tanısı konur. Ancak uygun tedavi metodunu seçmek için doktor fistülün cilt altındaki taslağını anlamak için emar isteyebilir. Bu tüm fistül hastaları için geçerli değildir. Buna hekim karar verir.

Seçmiş olduğunuz hekimin sadece makat hastalıklarıyla iglilenen Proktoloji ve Kolorektal Uzman Hekim olmasına dikkat edin.

Hastalar eskiden en ufak bir işlem için narkoza maruz kalır ve günlerce etkisi atında olurdu. Bu nedenden dolayı insanlarda anestezi denildiğinde doğal olarak antipati gelişmektedir .

Narkoza Son !!!

Günümüzde kullanılan ameliyatsız tedavi yöntemlerinde narkoz kullanılmaz. Kullanılan teknik lokal anestezi altında uygulanır. Bu nedenle herhangi bir risk yoktur. Hasta yalnızca bir gününü ayırarak muayene, tanı ve tedavisini olarak evine geri dönebilmektedir. Ameliyatsız fistül tedavisi sonrasında şiddetli ağrı da ve akıntı da belirgin bir azalma görülür ve hasta müdahale işleminden çıkar çıkmaz normal yaşamına geri dönmektedir. İşlem süresi de hekimin karar verdiği tekniğe göre en fazla 10 dakika sürmektedir.

Ameliyatsız tedaviler çok eski yıllara dayanmadığı için seçeceğiniz hekimin tecrübeli olduğundan emin olun. Çünkü makat bölgesi hassas bir yapıya sahiptir. Aksi halde oluşabilecek komplikasyonlar çok ciddi boyutlara ulaşabilir. Yeterli müdahale edilmediğinde şikayetlerin devamına ve hastalığın ilerlemesine neden olur. Anal fistüllerin kansere dönüşebileceğini tedavinin uzaması hasta için büyük

sorunları beraberinde getirebilir. Dolayısıyla tedavinin kesinlikle eksiksiz yapılması ve sağlıkla sonuçlanması gerekir.

Opr. Dr. Yasir Gözü

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler