HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Aşırı aktif mesane"ye dikkat

Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rahmi Onur, aşırı aktif mesane hastalığının, tedavi edilebilen bir hastalık türü olduğunu söyledi.

"Aşırı aktif mesane"ye dikkat

Türkiye'de son yılların popüler hastalıklarından biri olarak değerlendirilen aşırı aktif mesane problemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rahmi Onur, aşırı aktif mesane hastalığının tedavi edilebilen bir hastalık türü olduğuna işaret ederek, buna karşın mesanenin aşırı aktifliğinin, hastaların sık sık idrara çıkmalarından dolayı günlük yaşam kalitelerinde düşüş olmasına sebep olduğunu belirtti.

Onur, "Aşırı aktif mesane, son birkaç yılda oldukça popülarite kazanan bir kavram. Özellikle genç ve orta yaşlı bayan hastalarımızı oldukça etkileyen, ancak bununla sınırlı kalmayıp, tüm yaş gruplarında ve kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden tüm insanlarda görülebilen bir hastalık türüdür. Aşırı aktif mesanenin nedeni bilinememektedir. Mesaneye gelen sinirlerdeki bir problem, bu sinirlerdeki bir pataloji buna yol açıyor ve bu sayede mesane aşırı derecede kasılıyor. Yani normalde sağlıklı bir insan mesanesine idrar dolarken, bunu hissetmeden normalde idrarı belli bir seviyeye kadar biriktirebiliyor. Ancak aşırı aktif mesane rahatsızlığı bulunan hastalar, bu idrarı mesanelerinde biriktiremiyorlar. İdrarları gelir gelmez, hatta mesanelerine çok az bir idrar gelse bile hemen idrar keseleri kasılıyor ve tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorlar" dedi.

AŞIRI AKTİF MESANE PROBLEMİ, GÜNLÜK YAŞANTIYI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Aşırı mesane kasılmalarından dolayı hastaların sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissettiklerini belirten Onur, "Bu hastalarımız günde 15 - 20 kez tuvalete gidebiliyorlar. Gece uykularından idrar şikayetleri yüzünden 5 - 6 kez uyanabiliyorlar. Bunun sonucunda da hastaların hayat kaliteleri önemli ölçüde düşmektedir. Hastalar, sosyal hayatlarında hiçbir şey yapamıyorlar, bir yere yolculuk edemiyorlar, otobüse binemiyorlar, arabayla bir yere gidemiyorlar, sinemaya, alış verişe, gezmelere gidemiyorlar, kısacası sosyal hayatları neredeyse tamamen durduğu için hastalarımızın hayat kaliteleri oldukça düşüyor. Bu tablo, hastalarımızın günlük yaşantılarını da oldukça olumsuz şekilde etkiliyor" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Rahmi Onur, aşırı aktif mesane problemlerinden hastaların korkmaması gerektiğini, söz konusu problemlerin ilaç tedavileriyle büyük ölçüde giderildiğini söyledi ve "Söz konusu problemler, zaten oldukça sık idrara çıkan hasta grubunda ortaya çıkıyor. Hastalarımız bunun farkına rahatlıkla varabilirler. Eğer hastalarımızda şeker hastalığı, parkinson, demas, yaşlılık gibi problemler yoksa, mutlaka bir üroloji uzmanına başvurup bir ürodinami testi yaptırmaları gerekiyor. Aşırı aktif mesane hastalığı, ürodinami testinde kolaylıkla tanısı konan ve uygun ilaçların kullanımıyla tedavisi mümkün olan bir hastalık türüdür. Ayrıca günümüzde bel kemiğinden yerleştirilen özel cihazlarla da bu problem tamamıyla çözülür hale geldi. Bu yöntem, ülkemizde henüz az sayıda merkezde uygulanabiliyor. Bu cihazın pahalılığı yüzünden hastalarımızın çoğu bunun masraflarını karşılayamamaktalar. Maddi durumu uygun olan hastalarımız ise bel kemiğinden yerleştirilen özel cihazı rahatlıkla alıp tedavilerini yaptırabiliyorlar. Ancak aşırı aktif mesane hastalığı, bel kemiğinden yerleştirilen özel cihazın yanı sıra, günümüzde ilaçla dahi tedavisi büyük ölçüde yapılabilen bir hastalık türüdür" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler