HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Babaannesinin böbreğiyle hayata tutundu

Konya'da, böbrek yetmezliğiyle dünyaya gelen 2 yaşındaki Osman, babaannesi 53 yaşındaki Fahriye Küçüktopal'dan nakledilen böbrekle hayata tutundu.

Babaannesinin böbreğiyle hayata tutundu

Konya'da, anne karnındayken böbrek yetmezliği teşhisi konulan Osman bebek, 7 günlükken diyalize girdi, 2 yıl boyunca 6 kez narkoz altında periton diyaliz kateteri değişti. Minik Osman, 6.5 kiloya ulaştığında babaannesi Fahriye Küçüktopal'ın verdiği böbrekle yaşama tutundu. Yeniden sağlığına kavuşan Osman bebek, 2'nci yaş gününü ameliyatını gerçekleştiren Medical Park Antalya Hastanesi cerrahi ekibiyle hastanede kutladı. Pastasının mumlarını üfleyen ve kendi elleriyle kesen Osman, annesinin tanımıyla artık tam bir çocuk oldu.

Osman bebeğin annesi 25 yaşındaki Betül Küçüktopal, oğlunun hayata nasıl tutunduğunu anlattı. İlk çocukları Osman'la hikayesinin doğum öncesinde başladığını belirten anne, bebeğinin rahatsızlığının daha karnında fark edildiğini, hiç beklenmeyen bir doğum gerçekleştirdiğini söyledi. Oğlunun 31 Mart 2015 tarihinde 6 aylık doğduğunu anlatan Küçüktopal, "Bu süreçte her şey iyiye gitsin derken birden kötüye gitmeye başladı. 7 günlükken diyalize girdi. Minik bebeğim uzun süre yoğun bakımda kaldı. Bu süreçte anne ve baba olarak çok zorlandık. Bebeğimizin diyalize girmesi bizi çok tedirgin etti" dedi.

6 KEZ KATETER DEĞİŞTİ

Diyalize giren oğluna 6 kez narkoz altında kateter takıldığını söyleyen Betül Küçüktopal, "Diyaliz kateterleri takıldı, tıkandı, tekrar değiştirildi. Ameliyattan önceki son 1 ayda ise kateter takılamadığı için diyalize giremedi. Diyalize girememesi zaten ölümü demekti. Apar topar Antalya'ya geldik. Hocalarımızın desteğiyle çocuğumuzu hayata kazandırdık" diye konuştu. Betül Küçüktopal, nakilden sonra Osman'da gözle görülür biçimde değişiklikler olduğunu kaydetti.

"Biz hiç Osman'ın yürüdüğünü, yemek yediğini görmüyorduk" diyen anne Küçüktopal, ameliyat sonrasını ise "Artık çok neşeli. Yürüyor, yemek yiyor. Tam bir çocuk oldu. Önceden hiç yaşamıyormuş. Nakil olduğu gün, 17 Mart. Çocuğum 17 Mart'ta tekrar doğdu. İnşallah bundan sonra hayatına sağlıklı şekilde devam eder" sözleriyle aktardı.

Esnaf olan baba 30 yaşındaki Şükrü Küçüktopal ise oğlunun doğumundan beri çok sıkıntı çektiğini, 2 yaşına kadar 6 kez periton diyaliz kateterinin değiştiğini, bu ameliyat ortamında yapıldığı için sürekli narkoz verildiğini söyledi. Operasyonlar nedeniyle oğlunun gelişemediğine değinen Küçüktopal, "17 Mart'ta yapılan nakil sonrasında gelişimi arttı. Nakil kararı alındıktan sonra annem 'ben vereceğim' diyordu. Torununa hayat verdiği için çok mutlu. Osman artık kilo alıyor. Normalde yürüyemiyordu şimdi yürümeye başladı. Bir baba olarak çok mutluyum" diye konuştu.

BABAANNENİN MUTLULUĞU

Böbreğiyle torununa hayat veren babaanne Fahriye Küçüktopal ise nakil kararı alındıktan sonra sevinçle ameliyata gittiğini, hiç korkmadığını anlatırken, "Torunumu çok seviyorum. Böbreğimi vermek istedim. Çok sevinçliyim. Çok mutluyum. Torunumun nakil günü artık ikinci doğum günü" dedi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Nefroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz, Osman bebeğin tek şansının nakil olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yavuz, "Doğduğundan beri diyaliz yapılıyordu. Prematüre doğumdu. 6 kez hemodiyaliz için kateter değişmiş, karın diyalizi yapılmış. Osman büyüyememiş. Yeterince gelişememiş. Diyaliz ihtiyacı devam ediyordu ama artık giremiyordu. Çünkü kateter takılamıyordu. Yaşaması mucizeydi" dedi.

TEK ŞANSI NAKİLDİ

Ameliyatı gerçekleştiren Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş'ın Osman'ı ilk gördüğünde 'Diyalize girmiyor. Ne yapacağız? Nakil yapabilir miyiz?' diye düşündüğünü anlatan Prof. Dr. Yavuz, "Osman'ın tek şansı nakildi. Başarılı bir ameliyatla babaannesinden böbrek nakli yapıldı. Böbreği çok güzel çalışıyor. Sağlığına kavuştu. Ailesi de Osman da çok mutlu. Büyümeye başladı. Bu saatten sonra inşallah normal hayatına devam edecek" diye konuştu.

Osman, 2'nci yaş günü ise hastane kutladı. Minik Osman, doktorlarının kendisi için hazırladığı doğum gününde pastasının mumunu üfledi, bıçağı eline alarak pastasını kesti. (DHA)


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler