HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bağırsak düğümlenmesi sıklığı

Cerrahi kliniklerine acil başvuruların % 20’si ince bağırsak tıkanıkları nedeniyle olur. Genel nüfusta ince bağırsak tıkanıklığı oranı % 4 olarak bildirilmektedir.

Bağırsak düğümlenmesi sıklığı

Ivarsson ve ark. 1997 yılında İsveç’te gerçekleştirdikleri çalışmalarında, ince bağırsak tıkanıklığı olgularının tedavisinin 13 milyon $ civarında, İsveç ekonomisine yıllık yükü olduğunu belirlemişlerdir. Ray ve ark. çalışmasında, her yıl 100.000 nüfusta 117 kişinin bağırsak yapışıklığı nedeni ile hastaneye yatırıldığı ve 1.3 milyar $ civarında ABD ekonomisine yükü olduğunu belirlemişlerdir.

İnce bağırsak düğümlenmesinin türleri

İnce bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) kısmi veya tam, yada basit veya boğulmuş olabilir. Bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) vakalarının % 40’ında boğulma söz konusudur ve bağırsak yapışıklığı veya bağırsağın mezenter adı verilen bağırsağın yağlı dokusu etrafında dönmesi sonucunda gelişir. Bağırsak tıkanıklığı olan bölümün üst kısmındaki bağırsakta genişleme olur ve bu bölümde sindirim sistemi salgıları ve yutulan hava birikir. Bu bağırsak genişlemesi daha fazla salgı yapılmasını uyarır ve biriken sıvılar giderek artar. Bunun sonucunda hem tıkanıklığın üzerinde ve hem de altında bağırsak hareketleri artar ve hasta sık ve yumuşak bir şekilde dışkılama yapar ve gaz çıkartır. Üst seviyelerdeki, bağırsak tıkanıklarında kusma gerçekleşir, bu durum bağırsağı sıkıştırarak bağırsaktaki şişliği (ödem) daha da arttırır.

İnce bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) uygun şekilde tedavi edilmezse ne olur?

Bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) uygun şekilde tedavi edilmezse, bağırsağın beslenme bozukluğu, sonuçta kangrenine (nekroz veya çürüme) ve ardından da bağırsak delinmesine ve peritonit adı verilen yaygın karın zarı iltihabına neden olmaktadır. Bu tablo acilen tedavi edilmediği takdirde ölümcül seyreder. İlk 36 saatte ameliyat yapılırsa ölüm oranı % 8’e düşer ve 36 saatten sonra girişim yapılan vakalarda ölüm oranı ise % 25’e çıkar.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler