HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bahar alerjisi olanlar dikkat

Bahar alerjisi olanların özellikle sabah erken saatlerde pencere açmamaları tavsiye edildi.

Özel Medicana Konya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. İdris Çıldır, alerjinin vücutta meydana gelen bir reaksiyon olduğunu belirterek, bazı tavsiyelerde bulundu. Çıldır, "Alerji aslında vücudumuzun bir reaksiyonudur. Yani nasıl vücudumuza bir mikrop girdiği zaman vücudumuzda bir reaksiyon gösteriyorsa alerji de vücuda giren bir yabancı maddeye karşı reaksiyon oluşturur. Bu reaksiyonlarda alerjik maddenin olduğu bölgeye göre insanlarda birtakım şikayetler oluşuyor. Burunda olursa hapşırma, tıksırma, sulu akıntı; gözde olursa kızarma ve kaşıntı, boğazda olursa gıcık veya öksürük, vücudun değişik yerlerinde kaşıntılar meydana gelebiliyor” dedi.

Bahar aylarında alerji şikayetiyle gelenlere birtakım sorular sorduklarını söyleyen Opr. Dr. Çıldır, "Bahar geldiği zaman ağaçlar çiçek açıyor, polenler havada uçuşuyor. Buna bağlı olarak da bazı insanlarda birtakım şikayetler meydana geliyor. Bize gelen hasta gruplarının çoğunluğu özellikle, 'Acaba alerji mi oldum, normal grip mi oldum?' tarzında birtakım sorular soruyorlar. Biz de kendilerine bu şikayetlerin ne zaman başladığını, nasıl başladığını, hangi vakitlerde kendini gösterdiğini, ailesel öyküsü var mı, astım, göz kaşıntısı, göz kızarması gibi yakınmalar var mı diye bir takım genel sorular soruyoruz. Eğer hasta bize, 'Sabah kalktığım zaman çok hapşırıyorum. Özellikle dışarıya çıktığım zamanlar burnumda kaşıntı, gözümde kaşıntı, öksürük gibi yakınmalar oluyor' dediği zaman biz alerjik olasılıkları değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Polen mevsiminin nisan ile eylül ayları arasındaki 6 aylık süre içerisinde kendini gösterdiğini kaydeden Çıldır, hastalara alerjinin etkilerinden daha az korunmaları için tavsiyelerde bulundu. Çıldır, "Polen alerjisi olan hastalarımız, korunması için sabah erken saatlerde mümkün mertebe pencere açmayacak. Özellikle sabahın ilk saatleri dediğimiz 06.00-09.00 arası çünkü polenler en çok serinlikte havaya uçuşur. O şekilde insanlar onu teneffüs ederler. Sabahın ilk saatlerinde mümkünse çok zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmayın, pencerenizi açmayın. Özellikle evimizde çiçek varsa mümkün mertebe onlardan da uzak duruyoruz. Çok temas etmiyoruz. Burnunuzu korursunuz ama bazı alerjik maddeler gözden de alınıp göz kanalıyla burun içine gidiyor. Bunda da aynı şekilde alerjik reaksiyon oluşturabiliyor. O yüzden biz hastalarımıza bir gözlük kullanmasını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler