HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Baharın şifalı besinleri

Yorgunluk ve hastalığa karşı süper kahramanlar…

Baharın şifalı besinleri

Bahardan çok kış havasını yaşadığımız bugünlerde birçoğumuz hastalıktan muzdaribiz. Mevsim geçişlerinde kapıyı çalan hastalıkların yanı sıra halsizlik, uykusuzluk, yorgunluk gibi şikayetlerde gerek iş gerekse sosyal yaşantımızı olumsuz etkileyebiliyor. Ancak bahar bir yandan da şifa kaynaklarıyla birlikte geldi.

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Alev Erkan, bahar mevsiminin sebze ve meyvelerinin bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve kalpten kansere dek birçok önemli hastalığa karşı savaşan süper kahramanlar olduğunu vurguluyor. Peki bu besinler neler ve bizi nasıl koruyorlar? Diyetisyen Erkan, sofralarımızda mutlaka sofralarımızda yer vermemiz gereken baharın mucize besinlerini Mynet.com okurları için anlattı.

ISPANAK

Ispanak A, K ve C vitamini bakımından zengin bir sebze. Bu özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, cilt, kalp-damar ve kemik sağlığını koruyucu etki gösteriyor. İçerisinde kanserle savaşan maddeleri barındıran ıspanak lutein içeriği ile göz sağlığının da iyi bir koruyucusu. Kalsiyum, selenyum ve çinko içeriği ile özellikle baharın olumsuz etkilerine karşı büyük fayda sağlıyor.

HAVUÇ

Havuç bağışıklık sistemimizin sıkı dostlarından. Buna ek olarak sindirime yardımcı, göz ve cilt sağlığını koruyucu etki gösteriyor. Meme, mesane, rahim, prostat kanserine karşı koruyucu olan havuç güçlü bir hafıza için etkili bir sebze.

KIRMIZI TURP

Kırmızı turp soğuk algınlıklarına karşı koruyup mukus atımını sağlıyor. İçerisinde bulunan fitonutrientlerlegribeve soğuk algınlığına karşı savaşıyor. C vitamininden çok zengin olan bu şifa deposu, cilt ve tırnak sağlığının korunmasında da önemli rol oynuyor.

BROKOLİ

İçeriğinde bulunan flavonoidler sayesinde vücuttaalerji ile ilgili maddelerin azalmasını sağlıyor. Mide zarının koruyucusu olan brokoli kalsiyum içeriği ile kemik sağlığı, kalp ve kas sağlığını koruyor. Zengin lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığı ve kilo verme diyetlerinde en güçlü yardımcılardan.

TAZE SOĞAN VE SARIMSAK

Baharda güçlü bağışıklık onlardan sorulur demek yanlış olmaz. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Alev Erkan “Taze soğan ve sarımsak antioksidan (hücre koruyucu), antibakteriyel ve antiinflamatuar etkisi ile diyetimizin vazgeçilmez besinleri olmalı. Ancak mide problemi olan kişiler, kan sulandırıcı ve tansiyon ilacı kullananlar sarımsak tüketirken mutlaka uzmana danışmalı” diyor.

KUŞKONMAZ-ENGİNAR

Kuşkonmaz ve enginar kuvvetli detoks sebzeleri. Güçlü bir folat kaynağı olan kuşkonmaz bu sayede hücrelerin yapım ve onarımında rol oynuyor. Gebelikte bebeği koruyor. Böbrek ve gut hastası kişilerin kuşkonmazdan sakınması gerekiyor. Tam bir karaciğer dostu olan enginarın içerisinde bulunan cynarinisimli madde ise kötücül hücrelerin yok olmasını sağlıyor. Kolesterol düşürücü etki gösteriyor. Bu iki besin zengin lif içeriği ile kolon kanserine karşı da koruyucu etki gösteriyor.

BAKLA VE BEZELYE

Baharın bu iki şifa deposu, protein, lif ve B grubu vitaminler ile demir ve potasyumun güçlü kaynakları. Kolesterol, diyabet ve tansiyona karşı fayda sağlıyorlar. Bezelye, içerisinde bulunan kateşin, epikateşin ve fenolik asit sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

DEREOTU VE SEMİZOTU

Dereotu antibakteriyel ve kanser koruyucu etki gösteriyor. Kalsiyumdan zengin. Semizotu ise Omega-3 içeriği ile strese karşı koruyor, kalp sağlığını destekliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kansere karşı koruyucu maddeler içeriyor.

PATATES

Gribin düşmanı olan patates, C vitamininin güçlü bir kaynağı. Kök sebze olduğu için mineralden zengin. Potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düzenliyor. İyi bir enerji kaynağı olan patatesin tüketim miktarında aşırıya kaçmamak gerekiyor. Diyabet hastalarının ise patatesi az miktarda, mutlaka soğuk ve yanında sebze ile tüketmesi gerekiyor.

ÇİLEK VE YEŞİL ERİK

Baharı sevme nedenlerimizden biri olan bu iki meyve bizi haksız çıkartmıyor. Yeşil erik bağışıklık sistemimizi güçlendirmemizi, daha zinde hissetmemizi sağlıyor. Çilek ise güçlü bir folat ve C vitamini kaynağı. Bu özelliği sayesinde hücre yenilenmesini sağlıyor. Ortalama 1 kase çilek günlük C vitamini ihtiyacımızın yarısından daha fazlasını karşılıyor. Ancak tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor.

AVOKADO

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Alev Erkan, avokadonun cilt sağlığı, kalp ve damar sağlığı konusunda güçlü bir kaynak olduğunu belirtirken hücre koruyucu ve yenileyici etkiye de sahip olduğunu vurguluyor. Baharın şifa kaynaklarından en etkili faydayı sağlayabilmek için öğünlerde mutlaka çeşitlilik sağlanması ve bol su tüketilmesi gerektiğinin de altını çizen Diyetisyen Erkan, “Vücudu aç bırakmayacak şekilde ara öğün yapmak gün içinde enerjimizin düşmemesini sağlar. Öğünlerde bahar sebzelerine ara öğünlerde ise bahar meyvelerine mutlaka yer verilmelidir” diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler