HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Baş ağrılarınızın sebebi sinüzit olabilir

Op. Dr. Ahmet Şirin sizler için derledi

Baş ağrılarınızın sebebi sinüzit olabilir

Sinüsler ne işe yarar

Sinüsler normal salgı (mukus) oluşturan burun, sisteminin bir parçasıdır. Normal olarak burun ve sinüsler mukus adı verilen salgı ile burun içindeki mikropları ve diğer havayla taşınan toz gibi partikülleri süpürür ve yıkarlar. Bu yıkama işlemi, burun iç tabakasında bulunan hücrelerce sağlanır. Geniz akıntısı şekliyle boğaza doğru hareketlendirerek arka kısmına iletilir. Oradan da yutulma işlemiyle İçindeki parçacıklar ve bakteriler mide asidi tarafından parçalanır. Yok edilir. Birçok insan bunun farkında değildir çünkü normal bir vücut fonksiyonudur.

Sinüzit nasıl oluşur ?

Sinüzit, sinüslerin iltihabi durumudur. Akut sinüzit diye adlandırılan durum genellikle soğuk algınlığı veya üst solunum yollarındaki iltihabi durumlar nedeniyle fazla miktarda mukus salgılanması ile ortaya çıkar. Bu akıntı fazlalığı ve burun içindeki yapıların şişmesi sinüs adı verilen baş bölgesindeki bu yapıların burun içine açılan kanallarının tıkanmasına yol açar. Sinüsler içinde hava ve mukus birikimi olur ve tıkanıklık nedeniyle akım kesilir. Bu fazlaca birikim sinüslerde basıncın artmasına neden olur. Buna bağlı olarak yüzde veya alında, gözler arasında veya gerisinde, yanaklarda ve üst dişlerde ağrı meydana gelir. Sinüsün çıkışının kapanması ve sinüs içindeki durağan bu koyu kıvamlı sıvı nedeniyle sinüs içinde bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortam oluşur. Soğuk algınlığı burun akıntısı ile beraber normalden fazla sürerse. Akut sinüzit adı verilen sinüs iltihabı ortaya çıkar. Sinüs çıkışının uzun süre kapandığı durumlarda kronik sinüzit adı verilen sinüslerdeki durumun müzminleşmesine neden olan durum gelişir. Bu durum hem iltihabi olabileceği gibi genellikle de alerjik durumlarda daha fazla oluşur. Allerjide sinüs yollarının tıkanmasına neden olan bir sebeptir. Üstelik allerjide polip adı verilen burun içinde ekstra et oluşumları, adamakıllı tıkanıklığı artırarak kronik sinüzite zemin oluşturur.

Sinüzitin sebepleri nelerdir?

Soğuk algınlıkları, Burunun kuruluğu, havadaki zararlı gazlar. Hava kirliliği, sigara gibi nedenler zemini hazırlamada bir faktördür. Bunun yanı sıra; burun kıkırdak kemik eğrilikleri(Septum deviasyonu), Burun etlerindeki şişlik (Konka hipertrofisi) , burun iltihapları, allerjik nedenler, Burunda ekstra et oluşumu (polip) yabancı cisim, iyi ya da kötü huylu tümörler. Vücut direncinin düşmesi ve bağışıklık düzeninin bozulması durumu, diş apsesi, çürükler, Yüzücü ve dalgıçların derinliklerdeki basınca maruz kalmaları sinüzite neden olabilmektedir.

Sinüzit nasıl tedavi edilir?

Akut, yani kısa sürede oluşmuş sinüzitin tedavisi, hastanın muayene bulgularına göre ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinden cevap alınamadığı durumlarda veya sık tekrarlama durumlarında sinüzit kronik bir hal almıştır. Bu gibi durumlarda mutlaka altta yatan bir sebep vardır. Buna neden olan sebep, tedavi edilip ortadan kaldırılmadığı sürece şikayetler devam eder. Sinüzite sebep olacak kemik eğriliği, konka büyümesi, polip gibi burun içi yapılarındaki engeller de sebebe yönelik tedavi sağlanamadığı takdirde de ameliyat yapılmalıdır.

Sinüzitten nasıl korunulur ?

Mevsim değişiminin yaşandığı bu günlerde sinüzit iltihabına yakalanma ihtimali daha fazladır. Sonbaharla beraber alerjik şikayetler alevlenmektedir. Allerjiye bağlı gelişebilecek sinüzit ve diğer olumsuz durumlardan korunmak için bu aylarda mutlaka bu hastaların doktor kontrolünde olmaları ve ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekir. Soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolu rahatsızlığının arttığı bu günlerde bu hastalıklardan kaçınmak için kapalı ortamlardan kaçınmak, ortamları sık havalandırmak gerekir. Şayet hastalık oluşmuşsa tedavi olmalı ve vücut direncini artıracak destek tedavileri sağlanmalıdır. Toplumumuzda azalan el yıkama alışkanlıkları nedeniyle yaşam alanlarında bulunan yürüyen merdivenler, otobüs, tramvay, metro içinde tutunma yerleri, alışveriş sepetleri, tırabzanlar, bankamatik tuşları gibi günlük kullanım objelerini tutmaktan kaçınmalı veya el antiseptik solüsyon, mendil gibi ürünlerle el hijyeni sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki sık el temizliği hem kişiyi hem civarını korur. En büyük görevde AVM veya toplu yaşam alanlarındaki bina sorumlularına düşer. Bu tür kişilerin yapacakları düzenli ve hijyen sağlayıcı temizlik toplumsal bulaşıcı hastalıkların ve salgınlarında önüne geçer. Bu günlerde bol bol direncinizi artıracak beslenme düzenine geçin. Yakın teması sınırlayın selamlaşma maksatlı yanak yanağa öpüşmelerden kaçının. Dış ortamdaysanız kendinizde el ağız temasından kaçının. Elinizi sık yıkayın, antiseptik mendil ve solüsyon kullanın. Çocuklarınızın boyları nedeniyle yer seviyesine yakındırlar. AVM ve çok hareketli yerlerde havaya kalkmış olan toz seviyeleri ayak hizasındadır bu nedenle çocuklarınızı ya kucağınızda taşıyın. Taşıyamıyorsanız bu gibi ortamlardan uzak tutun. Aksi takdirde sık hastalanırlar. Gene alerjik şikâyetlerinde ciddi alevlenmeler olabilmektedir. Bu öneriler dikkate alınmadığında sadece sinüzite değil daha pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.

Soru ve görüşleriniz için: drahmetsirin@mynet.com

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler