HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuğunuzu daha yakından tanımak ister misiniz?

Uzm. Psk Reyhan Uzun: “Filial terapi anne-baba ve çocuk arasındaki ilişki ve sorun çözmede etkin yöntem “

Çocuğunuzu daha yakından tanımak ister misiniz?

Çocuklar, anne babalarıyla oynamayı severler. Hiç bir çocuk yoktur ki, oyuna ‘hayır’ desin. Tam da buradan yola çıkarak, aile içi ilişkileri güçlendirmek, çocukların bilinmedik dünyalarını keşfetmek ve onlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak amacıyla çocukları gerçek hayattan farklı olarak, yönlendirmeden oyun oynamak, ilişkileri daha da geliştirmektedir.

Psikomola Bireysel ve Kurumsal Danışmanlık Merkezi’nden Çocuk ve Ergen Psikoloğu Uzm. Psk. Reyhan Uzun,bu noktada filial oyun terapisinin önemine dikkat çekti:

“Filial terapi aile-çocuk arasındaki ilişkiye odaklı, aileye önemli teknikler öğreterek, terapötik bir çerçevede, anne-baba çocuklar arasındaki ilişkiyi güçlendirici bir terapi yoludur. Ailelere terapist tarafından doğrudan verilen psiko-eğitimsel süreci kapsar, çocuk odaklı ve aile yönelimlidir. Günlük hayattan farklı olarak çocukları kontrol etmeden, güvenli bir ortamda, kurallarını kendi belirledikleri oyunları oluşturmalarına fırsat tanıyarak, anne-baba ve çocuk arasındaki ilişkiyi besleyen ve empati, sosyal beceri, güven ilişkisini destekleyen bir süreçtir.”

Uzm. Psk. Reyhan Uzun, yöntemin anne baba çocuk ilişkisinde bilmedikleri yönleri keşfetmeye de yardımcı olduğunu vurguladı:

“Filial oyun terapisi, çocukların problemlerini çözmede yardımcı olmakla beraber, anne babalarıyla olan ilişkilerini kuvvetlendirmekte ve aynı zamanda birbirlerinin daha önce hiç bilmedikleri yönlerini keşfetmelerine izin vermektedir. Etkili problem çözme becerisinin kazanımını sağlama ve baş etme becerilerini kazanmanın yanı sıra, anne babayla güven ilişkisini daha da kuvvetlendirmek, kendilerini ifade etmek için ortam sağlanmasına yardımcı olmaktadır.Anne Baba açısından da, çocuklarıyla daha empatik ilişki kurmak, güvenilir ve işbirlikçi ilişkiler geliştirmelerine fırsat vermek, aile içi ilişkilerin daha kuvvetlenmesi, çocukların duygu, düşünce ve davranışlarını daha iyi anlamak, takım çalışması yapıyor olmak, çocuklarla ilgili gerçekçi beklentiler oluşturmaya yardım eder.”

Oyun terapisine ailenin dahil olmuş şekli de diyebiliriz aslında filial terapiye.

Terapistle çocuk arasındaki ilişki aileye öğretilerek daha doğru biçimde nasıl ilişki kurabilirler, nasıl empatik olabilirler, yönlendirmeden çocukları hakkında nasıl daha fazla bilgi sahibi olabilirler ya da eskiden fark edemedikleri farklı bakış açılarını öğrenebilirler.

Çocuklarıyla oturup evcilik oynamak, askercilik oynamak ya da yemek yapmak ilk başta onlar için şaşırtıcı ve anlamsız gelse de, sonradan süreç içerisinde yapılanlar anlamlanmaya başlamakta ve aile de bu durumdan keyif almaya başlamaktadır. Çocuğunuzun oyununa dahil olmak size de farklı deneyimler katmaya başlar, bir süre sonra aranızdaki ilişkinin gelişmeye başladığını gördükçe daha da sağlıklı ilişkiler kumaya başlarsınız.

HANGİ DURUMLARDA FİLİAL TERAPİ?

Çocuk ve Ergen Psikoloğu Uzm. Psk. Reyhan Uzun, filial terapinin gerektiği durumları belirtti:

“Çocuklarda görülen kaygı/stres bozukluklarında, mükemmelliyetçilik, davranış sorunları, boşanma, tuvalet problemleri, depresyon, travma/kayıp, bağlanma sorunları, saldırganlık, istismar, kronik rahatsızlıklar, aile içi çatışmalar gibi yaşanan sıkıntılarda filial terapinin kullanıldığı görülmektedir.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler