HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuk ve gençlerde obezite alarmı

Halk Sağlığı Haftası kapsamında Manisa'da obezite standı kuruldu.

Manolya Meydanı'nda kurulan stantta görevli uzmanlar tarafından vatandaşların kiloları, boyları ölçüldü ve vatandaşlara obezite hakkında bilgi verildi.

Kurulan stantta obezite hakkında açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, "2001 yılından beri Sağlık Bakanlığı önderliğinde kutlanmakta olan Halk Sağlığı Haftası'nın bu yılki teması ‘Sağlıklı Beslenelim, Hareket Edelim, Huzurlu Yaşayalım' olarak belirlenmiştir. Kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklar, insan sağlığına yönelik önde gelen tehditlerdendir. Bu dört hastalık dünyanın en büyük katilleri olup her yıl tahminen 35 milyon ölüme neden olmaktadır (küresel düzeyde tüm ölümlerin yüzde 60'ı). Bulaşıcı olmayan hastalıklar önlenebilir niteliktedirler. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80'i ve kanserlerin üçte birinden fazlası, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri ortadan kaldırılarak önlenebilir” dedi.

Hareketsizliğin, dünyada ölümlere neden olan risk faktörleri içerisinde dördüncü sırada yer almakta olduğuna dikkat çeken Dr. Ziya Tay, "Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. İnsanın yaşamı için 50'ye yakın besin öğesine gereksinimi vardır. İnsanın, sağlıklı büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu öğelerin her birinden günlük ne kadar alınması gerektiği belirlenmiştir. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden çok ya da az alındığında büyüme ve gelişme engellenmekte, sağlık bozulmaktadır. Hareketsizlik obezitenin önde gelen nedenlerinden birisidir. Enerji harcamanın kilit belirleyicisidir ve bu yüzden enerji dengesi ile kilo kontrolü için büyük öneme sahiptir. Küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite, tüm dünyada her geçen gün artış göstermektedir. Obezite eğilimi özellikle çocuklar ve gençlerde alarm verici düzeydedir. Çocukluk çağı obezitesindeki yıllık artış giderek büyümektedir. Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'na göre 6-11 yaş grubu çocuklarımızın yüzde 58.4'ü düzenli olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi ve ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saattir. 6-18 yaş grubu bireylerin yüzde 8.2'si obez/şişman, yüzde 14.3'ünün hafif şişman olduğu tespit edilmiştir. Çocukluk çağı obezitesinin önlenmesi yetişkinlikte obezitenin, erken yaşta kronik hastalıkların, yetişkinlikte erken ölüm ve sakatlık riskinin önlenmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca çocukluk çağında kazanılacak olan davranışlar yetişkinlik ve yaşlılık dönemini de etkilemektedir” şeklinde konuştu.

Dr. Ziya Tay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Düzenli fiziksel aktivitenin bedensel sağlığımız, ruhsal ve sosyal sağlığımız, gelecekteki sağlığımız üzerine olumlu etkileri vardır. Fiziksel aktivitenin sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi günlük aktivitelerle beraber planlı, tekrarlı ve düzenli fiziksel aktivite yapılmasıyla mümkündür. Bulaşıcı olmayan hastalıkların ve depresyonun azaltılması, kemik sağlığı, kas kuvvetinin geliştirilmesi için yetişkin bireylerde her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapılması gerekmektedir. Obezite ve kronik hastalıkların görülme sıklığını azaltmak, sağlıklı ve huzurlu yaşamak için yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.” (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler