HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuklarda topallama ihmale gelmez

“Düne kadar bir şeyi yoktu” denilebildiği gibi uzun süre önce başlamış da olabiliyor. Çocuklarda topallama gerek dünyada gerekse ülkemizde yürüyüş bozuklukları şikayeti arasında başı çekiyor.

Çocuklarda topallama ihmale gelmez

Kimi zaman basit bir düşme ve çarpmadan kaynaklanabildiği gibi tümör gibi çok ciddi hastalıklar nedeniyle de meydana gelebiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Çetik, çocuklarda topallamaya neden olan sorunlar araştırılırken yaş gruplarının dikkate alınması gerektiğini, çocuğun yeni yürümeye başladığı 1-3 yaş arasında ailenin vereceği bilgilerin çok önemli olduğunu vurguluyor. Acil müdahale gerektiren hastalıkların ihmal edilmesi durumunda kalıcı sakatlık bırakabileceği gibi hayati tehlike oluşturabileceğinin de altını çizen Prof. Dr. Özgür Çetik, çocuklarda topallamaya yol açan nedenleri MYNET.COM’a anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Travma

Çocuklarda topallama şikayeti en sık travma sonrası meydana geliyor. Travmanın ardından oluşabilecek kırık ya da adale yaralanmaları topallamaya neden olabiliyor. Özellikle erkek çocuklarda düşmeler, incinmeler, çarpmalar çok fazla oluyor. Örneğin 3 yaşındaki bir çocuk düşmesi ile ilgili bilgi veremeyeceğinden, ailenin veya bakıcının gözlemi ve hekimi doğru bilgilendirmesi çok önemli. Detaylı bir muayene, gerekirse röntgen tetkiki ile travmanın ayırımı yapılabiliyor.

Gribal enfeksiyon

Pek çoğumuz özellikle de kış aylarının vazgeçilmez hastalığı gribin topallamaya neden olabildiğini bilmeyiz. Oysa üst solunum yolu enfeksiyonu ile vücuda giren virüs ya da bakterilerin birtakım toksinleri özellikle kalça ekleminde veya diz ekleminde reaksiyona sebep oluyor. Genellikle son iki hafta içerisinde geçirilmiş viral enfeksiyonu aileler fark edemeyebiliyor. Kolayca tedavi edilebiliyor.

Mikrobik eklem iltihabı

Ortopedinin acillerinden olan mikrobik eklem iltihabı bir başka deyişle septik artritte, ekleme bulaşan bakteri çoğalarak eklem hasarı oluşturuyor. Hastada yüksek ateş ve şiddetli ağrı ile huzursuzluğa yol açıyor. Hasta genellikle sırtüstü yatıyor, etkilenen bacağını hiç hareket ettiremiyor. Alınan eklem sıvısında bakteri görülmesi tanıyı kesinleştiriyor. Tanı konulduğu anda eklemin acilen ameliyat ile açılarak yıkanması sakatlığı önlemede kritik rol oynuyor.

Kemik iltihabı

Kemiğe bakteri bulaşması sonrasında kemik iltihabı oluşabiliyor. Özellikle 1-3 yaş arası çocuklarda kemik iltihabı bölgesel ağrı, şişlik veya yalancı felç ile kendini gösterirken, ergenlerde hastalığın seyri daha sessiz seyredebiliyor. Erken teşhis ve tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlık bırakabiliyor.

Diskit

Prof. Dr. Özgür Çetik “Diskit, omurga kemikleri arasında bulunan disk denilen kıkırdağın iltihabıdır. Nadir görülmekle birlikte sırt ve bel ağrısına neden olarak yürümeyi bozabilir” diyor. Çocuklarda kronik hareket kısıtlılığı yapan en önemli nedenlerden biri de jüvenil romatoid artrit. Genellikle 2 yaş civarında çocuklarda hafif aksamaya neden olan hastalık kız çocuklarda 4 kat daha sık görülüyor. En sık ayak bileği ve diz eklemini tutuyor.

Nörolojik hastalıklar

Çocuğun yürümesinde anormallik varsa ve çocuk normal zamanında yürümeye başlamadıysa nörolojik bir hastalık akla gelmeli. 18 ayda halen yürümeye başlamamış çocukta, yürüme gecikmiş olarak kabul ediliyor. Doğum sırasında bebeğin beyninin oksijensiz kalması sonucu kasları kontrol eden beyin kabuğunun harabiyeti ile oluşan ‘Serebral Palsy’ ile genellikle 2-5 yaş arası erkek çocuklarda görülen kas hastalıkları başı çekiyor.

Anatomik bozukluklar

Kalça çıkığından kalça kemiğinin açısal bozukluğuna, kalça topuzunun kan dolaşımının bozulmasından eklem kıkırdağının erimesi hatta kopmasına dek birçok anatomik bozukluk çocuklarda topallama nedenleri arasında yer alıyor. Sporcu çocuklarda sık rastlanan ve tendonların kemiğe yapışma yerinde ağrı ile ortaya çıkan ‘Aşırı kullanma’ sendromu da anatomik bozukluklar arasında yer alıyor.

Tümör kaynaklı aksamalar

Prof. Dr. Özgür Çetik, çocuklarda topallamanın basit bir düşme, çarpma ya da gribal enfeksiyondan kaynaklanabilirken tümöral nedenlerle de meydana gelebildiğini belirterek, aileleri çocuklarındaki bir aksamaya karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Birincil kemik tümörlerinin çoğunlukla 20 yaş altında ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Özgür Çetik “Acil müdahale gerektiren hastalıklar eğer ihmal edilirse kalıcı sakatlık bırakabileceği gibi hayatı da tehdit edebilir. Bu nedenle topallama tespit edilen çocuğun mutlaka bir ortopedi uzmanına muayene ettirilmesi gerekmektedir” diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler