HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dikkat! Çocuğun okul başarısını düşürüyor

Uzmanlar, okula başlamadan önce çocukların göz muayenesinden geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dikkat! Çocuğun okul başarısını düşürüyor

Türkiye'de her üç çocuktan birinde uzak veya yakını görme sorunu olduğunu belirten Dünyagöz Samsun'dan Opr. Dr. Birgi Sönmezer, bu durumun çocukların derslerdeki başarısını da düşürdüğünü vurguladı.

"Türkiye'de her 3 çocuktan biri görme sorunu yaşıyor. Ancak aileler farkında bile değil. Ailelere, okul öncesinde çocuklarını muhakkak göz muayenesinden geçirmeleri gerekir” uyarısını yapan Opr. Dr. Birgi Sönmezer, çocuklarda uzak veya yakın görme sorunlarının göz tembelliğini tetiklediğini belirtti.

Dr. Sönmezer, "Çocuğunun görme bozukluğunun farkında olmayan aileler, çocuklarının derslerdeki düşük başarı seviyelerini, öğrenme yeteneklerinin düşüklüğüne bağlıyor. Oysa çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik yok, iyi göremediği için derslerinden geri kalabiliyor. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, gözde tembellik başlıyor ve bu durum ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini ciddi oranda etkiliyor” dedi.

OKURKEN SATIR ATLIYORSA DİKKAT

Görme problemlerinin erken teşhis edilmesi halinde tedavinin başarı oranının artacağını ifade eden Dr. Birgi Sönmezer, göz bozukluğunun belirtilerini şöyle sıraladı: "Çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve dolayısıyla ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar göz bozukluğunun işaretidir. Çocuklarında bu tür şikâyetler gözlemleyen ebeveynlerin en kısa sürede bir göz hekimine başvurmalarında yarar var. Erken konulan teşhis tedavi süreci kolayca atlatılabilir.”

DÜZENLİ GÖZ MUAYENESİ ÖNEMLİ

Çocuklarda görülen göz hastalıklarının başında göz tembelliği, şaşılık, miyop, hipermetrop ve astigmatın geldiğini ifade eden Opr. Dr. Birgi Sönmezer, okul öncesi yapılacak basit bir göz muayenesi ile mevcut görme azlığı problemi, buna neden olan hastalıklar ve şaşılığın erken tespit edilebileceğini kaydetti. Dr. Birgi Sönmezer, "0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için, doğumdan hemen sonra, ilk bir yaş, iletişimin kurulabildiği ve görmenin alınabildiği 2-4 yaş içerisinde, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir ” şeklinde konuştu.

GÖZ BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

Sönmezer, gözün bozuk olduğunun nasıl anlaşılacağı konusunda şu bilgileri verdi: "Göz kayması, çapaklanma, şişlik. Bir gözü kapayarak bakma, gözlerini kısarak bakma. Çok yakından okuma, okuduğu satırı atlama, TV'yi yakından izleme. Düşük performans. Baş ağrısı, dalgınlık. Başı bir yana eğerek bakma, sık sık gözleri kaşıma. Bebek 3 aylık olmasına rağmen bakışları odaklayamama.” (İHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler