HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dikkat eksikliği hiperaktivitenin 10 işareti

Dikkat eksikliği hiperaktivitenin 10 işareti

Dikkati Sürdürememe: Özellikle ödev, verilen işler ve hatta eğlenceli faaliyetlerde bile dikkat süresi bir kaç dakika ile kısıtlıysa,

Dikkatin Çabuk Dağılması: Çocuklarda ses ve bazı görsel uyaranlarda dikkat çelinebilirliği tabii ki yetişkinlere göre zayıf olabilir. Bazı ses, ışık ve görüntüler dikkatimizi dağıtabilir. Ancak dağılan dikkat toparlanamıyorsa bu belirti anlamlı olacaktır.

Göz Kontağını Kurmada Zorluk: Bu belirtide kişi dinlemiyormuş gibi görünür. Hareketlilik veya başka bir duruma aşırı dikkatin verilmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Erişkin dönemde halen Dikkat Eksikliği Hiperaktivite problemi olanlar da bu belirti çok göze çarpar.

İlgi Duyulan Faaliyete Dikkatin Aşırı Odaklanması: Bilgisayar oyunlarında aşırı zaman geçirme buna örnek verilebilir. Veya yüksek enerji gerektiren aktivitelere uzun süre dayanabilirler.

Aşırı Hareketliliğin Olması: Gün içinde dinlenme araları vermeksizin hep hareket halinde olmak ve hareketliliğin kontrolü için uyarıldığında buna uyamamak.

Kitap Okuma İsteğinin ve Konsantrasyonunun Olmaması: Bir paragraftan diğerine geçerken konsantrasyonda kopmalar yaşadıklarından okumayı sıkıcı bulurlar.

Enerjik Oluştan Sakinleşmeye Geçişin Uzun Olması: Aslında bunun ölçülmüş ve belirlenmiş bir süresi olduğunu söyleyemeyiz. Ancak yine de tolere edilebilecek normların üzerinde oluşuyla tüm çevrelerde dikkat çekici bir belirtidir.

Dürtüselliğin Sıklıkla Gözlenmesi: Dürtüsellik, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bzk.’nun ana belirtilerinden biridir. Bu çocuklar genellikle düşünmeden hareket ederler. Yüksek riskli eylemlere kolayca girebilirler ve mutlaka bu dürtüsellüğin kontrolü gerekir.

Kazalara Daha Sık Maruz Kalma: Çocuklar normalin üzerinde yaralanma ve kazaya maruz kalıyorsa dürtü kontrol güçlüğünün göstergesi olabilir.

Uyku Problemleri: Uykuya dalma saatleri geçtir veya sabah çok erken saatlerde uyanma gözlenir. Bebeklik döneminde sık ara uyanma ve uyandıklarında oyuna meyillilik gözlenebilir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda; dikkatsizlik ve dürtüsellik nedeniyle günlük rutin işler aksıyorsa, akademik veya iş alanında belirgin zorluklar yaşanıyorsa ve kurallara uymama ve söz dinlememe nedeniyle gözlenebilen sosyal ilişki sorunları yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek düzeyde ise klinik değerlendirmeye ihtiyaç olduğu düşünülmelidir.

Dr Nuşin Bilgin

Noropsikiyatri Merkezi

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler