HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dikkat! Geri dönüşü yok

Diş Hekimi H. Cumhur Çelik, diş çürüğü ve diş kaybının geri dönüşünün olmadığını vurgulayarak ağız bakımına önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Dikkat! Geri dönüşü yok

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde görev yapan Diş Hekimi Cumhur Çelik, kurallı ve doğru diş fırçalama ile diş ipi kullanımını içeren günlük önleyici bakımın, diş ve diş eti problemlerini, ortaya çıkmadan önce durdurabileceğini söyledi.

Ağız ve diş bakımında esas olanın fırçalama işlemi olduğunu anlatan Çelik, şöyle konuştu: "Bunun için önce doğru diş fırçasını seçmeliyiz. En uygun fırça orta sertlikte ve fırça başı küçük olanıdır. Fırça başı küçük olursa arka dişlere daha kolay ulaşırız, bulantı refleksini azaltmış oluruz. Diş macunu seçerkenflüorür içerikli olanını tercih etmeliyiz. Her seferinde farklı bir marka almalıyız. Böylelikle içindeki aşındırıcılar şekil ve boyut olarak her seferinde değişir ve aynı yönde bir aşınma oluşturmaz. Bu da dişlerimizin zarar görmesini engeller. Diş fırçası ıslatılmadan mercimek büyüklüğünde macun sıkılır. En fazla nohut büyüklüğünde olması kafidir. Fazla macun kullanılması ağızdaki ferahlığı artıracağından dişler tam olarak temizlenmeden fırçalama işlemini bitirmemize neden olur"

Dişleri 45 derecelik açıyla temizlemek gerektiğini kaydeden Çelik, şunları söyledi: "Bu yüzden 45 derecelik açıyla diş etinden dişe doğru dairesel hareketler yaparak dişler ön yüzlerinden fırçalanmaya başlanılmalı. Ön dişlerden arka dişlere doğru bütün dişler fırçalanır. Aynı şekilde dişlerin arka yüzleri fırçalanır. Ön dişlerin arka yüzleri fırça dikine tutularak temizlenir. Son olarak da dişlerin çiğneyici yüzleri de ileri geri hareketlerle temizlenir."

"İYİ BİR DİŞ SAĞLIĞI HUZUR İÇİN DE ÖNEMLİDİR"

Ağız bakımının son aşamasının dilin fırçalanması olduğunu dile getiren Diş Hekimi H. Cumhur Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dilimizi diş fırçamızla temizleyebileceğimiz gibi özel dil fırçalarıyla da temizleyebiliriz. Fırçayı dilin arka kısmından öne doğru bastırmadan süpürme hareketi yaparak temizlemeliyiz. Dilimizi kanatmadan, incitmeden nazikçe temizlemeliyiz. Ağız ve diş bakımında kullanabileceğimiz başka ekipmanlar da var. Bunlar; elektrikli diş fırçaları ve diş ipleri, ara yüz fırçaları, ağız duşları, ağız gargaraları ve spreylerdir. Sağlıklı dişlere sahip olmak iyi görünmemiz ve iyi hissetmemizin yanı sıra; yemek yememizi ve konuşmamızı da sağlar. İyi bir ağız sağlığı huzurumuz için de önemli.Kurallı ve doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımını içeren günlük önleyici bakım, diş ve diş eti problemlerini ortaya çıkmadan önce durdurmamıza yardımcı olur. Fakat, düzenli ağız bakımı yapılmazsa, yiyecek artıkları dişler arasında, dilin ve diş etlerinin üzerinde birikerek ağızda kalır ve bir süre sonra kokuya neden olur. Diş çürüğü, diş eti kanamaları, diş eti çekilmesi ve diş kaybıyla sonuçlanır. Diş çürüğü ve diş kaybının geri dönüşü yoktur sadece dolgu ve protez restorasyonları ile tedavi seçenekleri mevcuttur." (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler