HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dikkat! Kalp krizi nedeni

Yrd. Doç. Dr. Örnek, Türkiye'de her 20 kişiden birinde horlama (uyku apnesi) hastalığı olduğunu, horlamanın ölümle sonuçlanabilen kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini kaydetti.

Dikkat! Kalp krizi nedeni

ZONGULDAK, (DHA)- BÜLENT Ecevit Üniveristesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Tacettin Örnek, Türkiye'de her 20 kişiden birinde horlama (uyku apnesi) hastalığı olduğunu, horlamanın ölümle sonuçlanabilen kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Örnek, sık horlayıp, gündüz aşırı uyuma isteği ve uyku alamama şikayeti olan hastaların 'uyku apnesi' hastalığına yakalandığını söyledi. Böyle kişilerin hastalığın farkında bile olmayabildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Örnek, hastalığın hipertansiyon, kalp ritim bozuklukları, kalp krizi, inme ve şeker gibi ölümle sonuçlanabilen bir çok hastalığa neden olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Örnek, uyku apnesi tedavi edilmeden, bu hastalığın neden olduğu kalp hastalıkları ve hipertansiyon gibi hastalıkların tam olarak tedavi edilmesinin de mümkün olmadığını ifade etti.

Türkiye'de her 20 kişiden birinde uyku apnesi hastalığının olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Örnek, şöyle konuştu:

"Uyku apnesi, uyku sırasında sık sık solunumun durmasıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Polisomnografi denilen bir cihaz kullanılarak yapılan basit bir test ile anlaşılmaktadır. Uyku apnesi tedavisinde birçok yöntem kullanılmakla beraber günümüzde en etkili tedavi yöntemi CPAP tedavisidir. CPAP cihazı, bir hortum ve yüz maskesi vasıtasıyla hastaya gece uyurken ağız ve burundan basınçlı hava veren bir cihazdır. Hastalar, CPAP cihazı kullandığı ilk gecenin sabahı kendilerini çok iyi hissetmektedirler. Hatta benim birçok hastam bu ilk gece CPAP tedavisinden sonra kendini yeniden doğmuş gibi hissettiğini bana ifade etmiştir."

Uyku apnesi olan hastaların bazılarında CPAP tedavisinin işe yaramayabileceğini de ifade eden Yrd. Doç. Dr. Örnek, "Bu hastalara cerrahi, ağız içi aygıtlar veya başka tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Sonuç olarak gece uyurken nefesi duran, horlayan, uykusuzluk çeken, gündüz aşırı uyuma isteği olan veya uyku bozukluğu hisseden tüm hastalar bu rahatsızlıklarını küçümsememeli ve mutlaka uyku hastalıkları ile ilgilenen bir hekime başvurmalıdır" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler