HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diş eti çekilmeleri sebepleri ve tedavisi

Diş eti çekilmeleri olduça sık karşılaşılan bir problemdir. Hastalarda estetik ve hassasiyet şikayetleri ortaya çıkmaktadır.

Diş eti çekilmeleri sebepleri ve tedavisi

Diş eti problemleri toplumun büyük çoğnluğunu etkileyen bir hastalıktır. Sonuçları diş kaybına kadar uzanmaktadır. Diş etiçekilmeleri ile seyredebilie ve sonunda dişler kaybedilir.

Diş eti çekilmelerinin sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

1-Diş eti hastalığı: 13yaşından itibaren görülebilen çok sık rastlaman iltihabi bir hastalıktır. Diş eti dokuları ve dişin destek kemiğini (çene kemiği) etkileyen ve dişin kaybı ile sonuçlanan hastalıktır. İlerlemesi sırasında dişetlerinde çekilmeler,dişlerde salllanmalar meydana gelir. Tedavi ve iyi ağız bakımı ile iyileşen dokularda meydana gelen diş eti çekilmeleri çeşitili şekillerde tedavi edilir.

2-Yaşlanma: Dişeti çekilmelerin yaşlanma ile artmakta olduğu görümüştür.Yaşlanma ile görülen diş eti çekilmesi ağızda yaygındır ve fizyolojık olarak kabul edilir.

3-Dişlerdeki çapraşıklıklar: Diş dizilimindeki çapraşıklıklar,alt ve üst çenenin kapanmasındaki bozukluklar dişeti çekilmelerine sebep olur.Çenenin dar olması nedeniyle farklı yerden çıkan dişlerde dişeti çekilmeleri olabilir. Ortodontik tedavi ile tedavi edildikten sonra periodontal cerrahi yöntemleriyle tedavi edilir.Yani dişeti cerrahisi uygulanıe ve açık yüzey kapatılmaya çalışılır.

4-Yanlış diş fırçalama: Dişleri çok sert,yatay fırçalamak zaman içinde dişetlerinde çekilmelere ve açığa çıkan yüzeyde de hassasiyete sebep olur.

5-Diş sıkma ve diş gıcırdatma: Her yaşta rastlanılan bu problem çoğunlukla psikolojik kökenli ,strese bağlı oluşur. Gün içinde veya sıklıkla uykuda dişler büyük kuvvetlerle sıkılır ve bir süre sonra dişeti çekilmeleri olur.Dişlerde hassasiyet ve estetik sorunna sebep olur.

6-Dişetine bağlanan frenilum denilen kas dokusunun yüksek olması: Özellkle alt ön bölgede görülen bu dişeti çekilmesi tedavi ile tamamen kapanabilir.

DİŞ ETİ ÇEKİLMELERİNİN MEYDANA GETİRDİĞİ PROBLEMLER

Estetik bozukluk: Çekilen dişeti nedeniyle ortaya çıkan kök yüzeyi görüntüsü estetik sorun çıkarır.

Aşırı hassasiyet: Açığa çıkan kök yüzeyi dış uyaranlara karşı çok duyarlı olur. Sıcak soğuk gıdalar,içecekler bazen hava dahi rahatsızlık verebilir. Bu yüzeyler iyi fırçalanmadığı için iltihap olabilir. Açığa çıkan kök yüzeylerinde çürükler meydana gelir.

DİŞETİ ÇEKİLMELERİ TEDAVİSİ

Çekilmenin nedeni teşhis edildikten sonra tedavi hastayla paylaşılır. Cerrahi yöntemler kullanılarak uygulanan işlemlerde süre ve hastanın istekli olması gereklidir.Bazen kaybedilen dokunun tekrar yapılandırılması birkaç aşamalı cerrahi tedavi gerektirebilir.Kendi dokusu damaktan alınıp 'greft'uygulanabilir,dişeti dokusu kaydırılarak veya uygun cerrahi methodla açık yüzey kapatılır. Eğer hatalı fıçalama,diş sıkma gibi etkenler varsa buna yönlik tedaviler yapılır. Koruyucu ve hassasiyet gidermeye yönelik macunlar kullanılır.

Soru ve önerileriniz için: drsibelorsal@mynet.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler