HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş hekimlerinden Ramazan'a özel açıklama

Ramazan ayının oruç ibadetinde en merak edilenkonulardan biri de 'Diş fırçalamak orucu bozar mı' sorusu... İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKBU) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Sunay, Ramazan ayı boyunca diş bakımı düzgün yapılmadığı takdirde ağızdaki sorunların ilerleyeceğini belirtti. Prof. Dr. Sunay, Ramazan ayı boyunca macunsuz da olsa dişlerin suyla fırçalanması gerektiğini ifade etti.

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş hekimlerinden Ramazan'a özel açıklama

'Ramazan'da diş fırçalama orucu bozar mı' sorusunun yanıtı yıllardır her Ramazan ayının en tartışılan konularından biri... Prof. Dr. Sunay, Ramazan'da oruç tutan vatandaşların, öncesinde bir diş hekimine giderek bakım yaptırmalarının, ağız sağlıklarını korumaya yardımcı olacağını açıkladı ve şunları söyledi:

RAMAZAN'DA DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

"Ramazan öncesinde ne yapılması gerektiğini vurgulamakta fayda var çünkü hali hazırda ağız ve diş sağlığı ihmal edilen bir konudur. Ağız bakımının da zorlaştığı ramazan ayı sürecinde ağız içerisinde var olan problemler daha hızlı ilerleyerek daha büyük problemlere sebep olabildiği sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Ağız içerisinde diş taşları, çürükler varsa bunların zaten olumsuz etkileri, ağız içindeki mekanik temizliğin de yapılamadığı dönemlerde iyice artacaktır. Aslında çok basit çürükler çok hızlı ilerleyerek, çok ağrılı hatta kanal tedavilerini, diş çekimlerini gerektirecek noktalara dahi gidebiliyor. Oruç tutarken sağlığımızı ihmal etmemeliyiz."

"MACUN KULLANILMASA DAHİ DİŞ SU İLE FIRÇALANMALI"

Gün içerisinde oruçlu olunan saatlerde macun kullanılmasa dahi diş fırçalamanın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Hakkı Sunay bu konuda şunları söyledi:

"Mekanik temizliği suyla dahi olsa yapmamızın çok büyük bir faydası var. İftar ve sahur arasında asitli içeceklerin tüketilmesini minimalde tutmaya çalışmak tavsiye edilir. Zaten asidik ortama maruz kalan ağzımıza tekrar asitli ve gazlı içeceklerle daha fazla zarar vermemeliyiz. İftar ve sahur arasında kalan zaman içerisinde ağız bakımının hiçbir aşamasını atlamadan (diş ipi, ağız içi gargaralar, diş fırçalama) düzenli olarak yapılmalı. Bazı diş macunlarındaki etken maddeler hafif ağız kuruluğu yapabilir. Bu nedenle diş fırçalamadan sonra suyla uzun süre çalkalamakta fayda var. Fırçalama sonrası su içmek tavsiye edilir. Sabahları kalktığımız zaman macunsuz da olsa dişlerin fırçalanması çok önemli. Toplum içerisinde bizleri çok rahatsız edecek durumlarla karşılaşmak istemeyiz. "

RAMAZAN'DA NASIL BESLENMELİ?

Çok yumuşak besinlerle beslenmenin diş etlerinin daha kolay zarar görmesine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Sunay, "Olabildiğince yumuşak besinlerle beslenmekten kaçınmalıyız" dedi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler