HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diyanet diş fırçalama konusunda ne diyor?

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diyanet diş fırçalama konusunda ne diyor? Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Müslümanlar oruç tutmak için hazırlıklar yapmaya başladı. Oruç tutacak olan Müslümanların en çok merak ettikleri konuların başında ise orucu nelerin bozacağı geliyor. Vatandaşlar Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diyanet diş fırçalama konusunda ne diyor? gibi soruların cevaplarını arama motorları üzerinden aramaya başladı. İşte Diş fırçalamak orucu bozar mı? hakkında detaylar..

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diyanet diş fırçalama konusunda ne diyor?

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diyanet diş fırçalama konusunda ne diyor? Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Müslümanlar oruç tutmak için hazırlıklar yapmaya başladı. Ramazan ayında en çok merak edilen soruların başında ise Diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusu geliyor.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu iken diş fırçası veya misvak kullanmak: Peygamberimiz oruçlu iken dişlerini misvak ile temizlerdi. (Tirmizî, “Savm”, 29) şeklinde orucu bozmayan durumlar arasında yer alıyor. İslam'da genel olarak bir durumda şüphe var ise onu yapmamak en sağlıklı olanıdır şeklinde kaideye göre gün içerisinde zaten yemek yenmediği için diş fırçalamanın gerekli olmadığı ve orucu sıhhatini bozabileceği görüşüne göre "diş fırçalamak orucu bozabilir" diye düşünmek daha iyi olur.

diş 3

Nihat Hatipoğlu ise bu konu hakkında şöyle açıklama yapmıştır;

"Oruç tutan bir kişinin dişlerini fırçalarken macun kullanması doğru değildir. Hz. Muhammed, oruçluyken misvak kullanmayı mekruh saymıştır. Bu nedenle dikkat etmek gerekir. Diş etleri kanayabilir, kullandığınız macunun tadı boğazınızdan aşağı inebilir... Ama en azından ağız kokunuzun azalması için, macun sürmeden hafif şekilde dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Ama benim tavsiyem, iftardan sonra ve sahurdan önce dişlerin fırçalanmasıdır."

diş

ORUCUN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Farz oruçlar: Farz oruç da, iki kısımdır: Muayyen zamandaki oruç ve Ramazan-ı şerif orucu.
Muayyen zamanda olmayan farz oruçlar: Kaza ve keffaret oruçları böyledir. Fakat, keffaret oruçları farz-ı amelidir. Yani, inkar eden kafir olmaz.

Vacib oruçlar: Bunlar da, muayyen olur. Belli gün veya günler oruç adamak gibi.

Sünnet olan oruçlar: Muharremin dokuzuncu ve onuncu günleri oruç tutmak gibi.

Müstehab oruçlar: Her arabi ayın 13,14 ve 15. günleri oruç tutmak gibi ve yalnız cuma günü oruç tutmak ve kurban bayramı arefesinde oruç tutmak gibi. Yalnız cuma günü oruç tutmak mekruh olur da denildi. Cuma günü oruç tutmak isteyenin, perşembe veya cumartesi günü de tutması iyi olur. Çünkü, sünnet veya mekruh denilen bir işi yapmamak lazımdır.

ramazan

Haram oruçlar: Fıtır (Ramazan) bayramının birinci günü ve Kurban bayramının her dört günü oruç tutmak haramdır.

Mekruh oruçlar: Muharrem’in yalnız onuncu günü (Aşure’de) oruç tutmak ve yalnız cumartesi günleri oruç tutmak ve nevruz ve mihrican günleri oruç tutmak ve bütün sene, her gün oruç tutmak ve konuşmamak şartı ile oruç tutmak mekruhtur.

Orucu bozan şeyler: Ramazan ayında, oruçlu olduğunu bildiği halde ve fecir ağarmadan evvel niyet etmişken, faydalı bir şey yemekle, içmekle, yani gıda veya deva olarak yenilmesi adet olan veya zevk ve keyif veren bir şeyi ağızdan mideye sokmakla ve cima yapmak yapılmakla oruç bozulur ve kaza ve keffaret lazım olur. Bu tarife göre, sigara içmek orucu bozar. Hem kaza, hem keffaret lazım olur. Çünkü dumandaki katı ve sıvı zerreler tükrük ile mideye giderler.

diş2

ORUCU BOZUP KAZA GEREKTİREN DURUMLAR

  1. Hata ile bozularak, mesela abdest alırken boğazına su kaçmak,
  2. Boğazına kar, yağmur kaçmak,
  3. Tehditle, zorla orucu bozulmak,
  4. Taharetlenirken içeriye su kaçmak,
  5. Burnuna sıvı ilaç koymak,
  6. Burnuna kolonya çekmek.
  7. Ud ağacı ve anber ile tütsülenip dumanını çekmek.
  8. Başkasının içtiği sigara dumanını isteyerek çekmiş olmak.
  9. Kulağın içine yağ ve ilaç damlatmak.
  10. Derideki yaraya konan ilacın içeriye girmesi.
  11. Vücudun herhangi bir yerine iğne ile ilaç şırınga etmek.
  12. İsteyerek, zorlayarak ağız dolusu kusmak.
  13. Dişi kanayan veya diş çektiren bir kimsenin ağzındaki kanı yutması. Veyahut tükürükle müsavi (eşit) miktarda karışık kanı yutmak.
  14. Uyurken ağzına su akıtmak.
  15. Boğazına huni ile bir şey akıtmak.
  16. Ramazanda sabaha kadar niyet etmeyip, sonra bir şey yiyip içmek.
  17. Fecir olduğunu yani imsak vaktinin bittiğini bilmeden yiyip içmek.
  18. Güneş battı zannederek orucu bozmak.
  19. Geceden dişleri arasında kalan nohut kadar şeyi yutmak. Nohuttan küçük ise bozmaz.
  20. Oruçlu olduğunu unutarak yiyip-içmeye devam etmek. Eğer orucunun bozulmadığını bildiği halde yiyip içmeye devam ederse keffaret de lazım gelir.
  21. İhtilam olduktan sonra orucunun bozulduğunu zannederek yiyip içmeye devam etmek. Bozulmadığını bilerek yiyip içerse keffaret de gerekir.
  22. Ağrıyan dişini morfin vurdurarak çektirmek zorunda kalan kimse, orucu bozulduğu için yiyip içerse sadece kaza icab eder.
  23. Seferde iken ikamete niyet edip, sonra yiyip içmek.
  24. Mukim iken sefere çıkınca yiyip içmek.
  25. Uyku halinde bir şey yemek.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler