HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“Diyabet ilaçları tek başına yetmez”

Acıbadem Taksim Hastanesi’nde Dünya Diyabet Günü kapsamında oyuncu Gülçin Santırcıoğlu ve uzmanların katılımıyla halka açık etkinlik gerçekleştirildi.

“Diyabet ilaçları tek başına yetmez”

Söyleşide Acıbadem Taksim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Tatlıağaç diyabet hastalığının sağlıklı ve dengeli beslenme ile önlenebileceğini belirtirken, Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, diyabet hastalarının ilaç almalarının çok önemli olduğunu ancak ilaçların tek başına yeterli olmadığını, sağlıklı beslenmeye de çok dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Ailesinde de diyabet hastası olduğunu söyleyen Oyuncu Gülçin Santırcıoğlu da “Çekimlerde sağlıklı beslenmek mümkün olmayabiliyor. Günde bazen 20 saate yakın çalıştığımız oluyor ama elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum” diye konuştu.

Modern çağın hastalığı diyabet artık yaşa bakmaksızın çocukların da kapısını sıkça çalıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşan Tip 2 diyabete, sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve aşırı kilo zemin hazırlarken, günlük yaşantıda alınacak bazı önlemlerle bu tehlikeli hastalığı önleyebilmek, en azından öteleyebilmek mümkün. Dünya Diyabet Günü kapsamında Acıbadem Taksim Hastanesi’nde Oyuncu Gülçin Santırcıoğlu ve uzmanların katılımıyla halka açık etkinlik gerçekleştirildi. Çok sayıda dinleyicinin ve diyabet hastasının katıldığı söyleşide; Acıbadem Taksim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Tatlıağaç, diyabetin görülme sıklığında son 10 yılda yüzde 90 artış yaşandığını belirterek “Şu anda yetişkinlerin yüzde 13’ünde diyabet hastalığı var. Diyabet hastalığındaki artışın nedenleri arasında hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve ideal kilonun üzerinde olması geliyor. Oysa diyabet gerekli önlemlerin alınmasıyla önlenebilir bir hastalık” diye konuştu. Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya da, diyabette sağlıklı beslenmenin püf noktalarından kan şekeri dengesinin önemine, doğru karbonhidrat seçiminden sağlıklı ara öğün tercihleri ve besin etiketi okumaya dek birçok konuda önemli bilgiler verdi.

Tabak modelini benimseyin

Diyabet hastalarının yeterli ve doğru besin seçimi yapmalarının, ‘tabak modeli’ denilen beslenme yaklaşımını benimsemelerinin önemli olduğunu belirten Kamuran Diğdem Özkahya “Tabaklarınızı dörde bölün. Her bir bölümde, et ve et ürünleri (tavuk, balık, kırmızı et, peynir, yumurta, baklagiller), sebze, süt ve yoğurt grubu besinler ile tahıl grubu (bulgur, makarna, tahıllı ekmek) besinlere yer verin” dedi. Brokoli, elma, salata, kepekli makarna, nohut ve tahıllı ekmeğin kan şekerini daha yavaş yükselten besinler olduğundan tercih edilmesini, buna karşın patates, beyaz ekmek, muz, mısır, meyve suyu ve reçel gibi kan şekerini daha çabuk yükselten besinlerden uzak durulması gerektiğini belirten Kamuran Diğdem Özkahya yemeklerin yavaş yenilmesinin de çok önemli olduğunu söyledi.

“Düzenli ve dengeli beslenmek gerekiyor”

Diyabet hastalarının ara öğünleri ihmal etmemelerini, kahvaltıyı atlamamalarını, kahvaltıda poğaça, börek gibi hamur işlerinden kaçınmalarını, ideal kilolarını korumaları gerektiğini vurgulayan Kamuran Diğdem Özkahya, ambalajlı ürünlerin besin etiketlerinin de mutlaka okuması önerisinde bulundu. Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya diyabet ilaçlarının da tek başına yeterli olmayacağını vurgulayarak “Ne kadar düzenli ilaç kullanılıyor olunsa da aynı oranda düzenli, yeterli ve dengeli beslenmek gerekir” dedi.

“Sağlıklı beslenmeye dikkat etmeye çalışıyorum”

Diyabet söyleşisinin konuğu Oyuncu Gülçin Santırcıoğlu da günlük yaşantısında çekimlerin sağlıklı beslenmeye çok da olanak tanımadığını vurgulayarak “Örneğin günde ortalama 15 saat hatta bazen 20 saate yakın sette olabiliyorum ama elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum” diye konuştu. Diyabet hastalığının ailesinde de olduğunu belirten Gülçin Santırcıoğlu, diyabetin bilinçlenme ve farkındalık sağlandığı taktirde aslında insan ömrünü uzatıcı avantajı olduğunu, çünkü kişiyi sağlıklı ve doğru beslenmeye sevk ettiğine inandığını söyledi. Söyleşide uzmanlara sorular yönelten dinleyiciler ile oyuncu Gülçin Santırcıoğlu’na, kahvaltı sonrası şeker ölçümü yapıldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler