HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

El kurutma makineleri mikrop saçıyor

Tuvalette ellerinizi yıkadıktan sonra gözünüze havalı bir el kurutma makinesi çarpınca siz de hemen ellerinizi yaklaştırıp kupkuru ellerinizle tuvaletten çıktınız. Kuru ama temiz ve hijyenik mi acaba?

El kurutma makineleri mikrop saçıyor

Eylül Ertaş / Mynet Haber

Virüslerin yayılımı üzerine,Journal of Applied Microbiology’de yayınlanan bir araştırma, ünlü el kurutma makinesi markası Dyson ve kağıt havlu üreticileri arasında yaşanan rekabeti körükleyecek gibi gözüküyor.

Araştırma, kağıt havlu, geleneksel sıcak hava kurutucuları ve Dyson Airblade gibi jet kurutucular baz alınarak yapıldı ve şaşırtıcı sonuçlara ulaşıldı. Bu araştırmaya göre, Airblade tipi kurutucular kağıt havlulardan 1300 kat, geleneksel sıcak hava kurutucularından ise 60 kat daha fazla viral plak oluşturan ünite yayıyor. Belki de en mide bulandırıcı olan sonuç ise, kağıt havlular virüsleri sadece 25 cm ve sıcak hava kurutucuları 75 cm sıçratırken, jet kurutucular 3 metreye kadar sıçratabiliyor.

"En hızlı, en hijyenik el kurutucu" olarak pazarlanan The Dyson Air Blade, bu rahatsız edici iddialardan sonra medyanın hedefi haline gelince suçlamaları reddetti ve araştırmada kullanılan yöntemlerin güvenilirliğini sorguladı.

Araştırmada katılımcıların bir eldiven giymesi ve daha sonra ellerini yüksek virüs oranlı bir karışımda yıkayıp yukarıdaki üç el kurutma metodundan birinde kurutması istendi. Dyson, insanların olması gerektiği gibi kurutucuyu kullanmadan önce ellerini su ve sabunla yıkadığı takdirde testte kullanılan virüs oranının gerçekçi olmayacağını savunuyor.

Dyson, daha da ileri giderek bu araştırmanın altında el kurutma endüstrisinin bir oyunu olduğunu düşünüyor. Dyson sözcüsünün The Independent’a anlattığına göre kağıt havlu endüstrisi 4 senedir böyle araştırmalarla korku salmaya çalışıyor ve şu sözleri ekliyor: "Araştırma, yapay koşullarda, eldivenli eller ve gerçek dışı bir miktarda virüs kullanılarak yapılmıştır."

El kurutma işinde dönenler durumu biraz şüpheli hale getirse de yapılan araştırma dikkate değer. Herkesin tuvaletten çıkıp el kurutma makinelerine yönelmeden önce ellerini düzgün bir şekilde yıkamayacağını düşünürsek, kağıt havludan şaşmamakta fayda var.

Kaynak: iflscience.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler