HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

El ve kol ağrısının en görülen sebebi karpal tünel sendromudur

El ve kol uyuşması ve ağrısı varsa, özellikle yatarken artıyor ve sizi uykudan uyandırıyorsa vakit kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurun.

El ve kol ağrısının en görülen sebebi karpal tünel sendromudur

Karpal tünel sendromu elin hareket ve duyusunu veren median adlı sinirinin el bileğindeki kas ve kemikten oluşan tünel şeklindeki oluktan geçerken sıkışması sonucu oluşur. Genelde oluş mekanizması tam açıklık kazanmamıştır.

Özellikle orta yaştaki kadınlarda görülen bu hastalık, gebelik gibi fizyolojik bir sürecin yanı sıra şeker hastalığında romatizma hastalıkları ve benzeri hastalıklarda da oldukça sık görülür. Elini normalden fazla kullananlar bu hastalığa daha fazla yakalandığı için halk arasında HAMARAT KADIN HASTALIĞI olarak da bilinir. Fakat günümüzde bu hastalığın en sık nedeni çok fazla bilgisayar kullanmaktır.Bu yüzden erkeklerde de sık görülür.
Vücudun su tuttuğu durumlarda el bileğinin fazla kullanılıp travmaya maruz bırakılması sonucunda en çok kullanılan elde ve de yapısal olarak el bileğinde sinirin geçtiği yapıların dar olması ile bu hastalığın ortaya çıkısı kolaylaşır.

Uyuşmayla kendini belli ediyor
Sabah ellerde uyuşma genelde ilk belirtidir. Bu uyuşma günün ilerleyen saatlerinde kayıp olduğundan kişi doktora başvurmaz. Buna ellerde şişlik hissi eşlik edebilir. Daha sonraları kişi uykudan uyandığında uyuşmalar vardır. Sonraki dönemde ağrı uyuşmaya eklenerek kişiyi uykusundan uyandırır. Hasta bu ağrılı durumdan kurtulmak için elini sallar ya da ovuşturarak rahatlatır.

Ağrı el ve bilekten baslar ve zamanla ön kol ve omuza yayılır. Hastalar yazın rahatlar, kışın ise yakınmaları artar. Bu dönem yıllar sürebilir. Hasta bu durumları önemsemediği için, ağrı ve uyuşmalar iyice artınca ve kaslarda incelme başlayınca doktora başvurur. Hasta bu durumu “iğne tutamıyorum”, ”salata yaparken kolum ve elim çok ağrıyor”, “bıçağı tutmakta zorluk çekiyorum” ...vs gibi yakınmalarla anlatır.

Bu hastalık boyun fıtığı ile çok karışır
Hasta hekime başvurduğunda hastalığın doğru tanısının konması ve boyun fıtığıyla ayrımın yapılması lazımdır. Bazen boyun fıtığı ve bilek tüneli hastalığı aynı anda olabilir. Hastayı dikkatli dinleme, iyi bir muayene ve EMG denen inceleme tanıda büyük önem taşır ve tanıyı doğru koydurur. EMG incelemesi aynı zamanda klinik seyrin izlenmesine yani hastalığı iyiye gidip gitmediğinin anlaşılmasına yardımcı olur.

TEDAVİ
Karpal tünel sendromunda,tek tedavi cerrahi değildir. Doğru tanıdan sonra bileğe yapılan iğne ile kanal rahatlar ve hasta rahat eder.Hastalığın başlangıç döneminde el bileği atelleri ve ilaç tedavisi sorunu çözer.Bu tedavilerden sonuç alınmazsa ve hastalık ilerlerse o zaman operasyon planlanır.Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis tedavi başarısını arttırır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler