HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erkek kısırlığı sebeplerinden birisi varikoseldir

Varikosel çeşitli nedenlere bağlı olarak testis çevresinde bulunan pleksus pampiniformis ismi verilen toplardamar ağında meydana gelen anormal genişlemedir.

Erkek kısırlığı sebeplerinden birisi varikoseldir

Varikosel hastalığı erkek kısırlığının en sık karşılaşılan düzeltilebilir patolojisidir.

Varikosel sıklık olarak genel olarak erkeklerin % 15’inde görülmektedir. Çocuk olmaması sebebiyle kliniklere başvuran erkeklerin % 40’ına varikosel tespit edilebilmektedir.

Varikoselin adölesan döneminde oluştuğu bilinmektedir, 10 yaşın altında daha az görülmektedir. Varikosel sol tarafta sağa oranla daha sık görülmektedir. Sol tarafta daha fazla görülme sebebi sol taraftaki testiküler venin boşaldığı venin daha yukarda olması ve toplardamarın yerçekiminin tersine ve dik olarak böbrek venine bağlanmasından kaynaklanmaktadır. Tek taraflı varikosel solda oldukça sık görülürken, sağda tek taraflı varikosele pek rastlanmaz. Eğer sağda tek taraflı varikosele rastlanırsa pelvis bölgesi ve sağ böbrekteki tümöral yapıların varlığında sağda tek taraflı varikoselin görülebildiği akılda tutulmalıdır. Tümöral yapılara bağlı olarak toplardamarlarda kan akımının bozulabileceği ve varikosel oluşabileceği bilinmelidir.

Varikosel Ameliyatına bağlı ne tür sorunlar ortaya çıkabilir?

Varikosel ameliyatı varikoselektomi olarak adlandırılır. Varikosel ameliyatı genel olarak düşük riskli bir cerrahi prosedür olarak kabul edilmektedir. Fakat ameliyat dikkatli yapılmadığında birçok komplikasyona sebep olabilmektedir. Ameliyat tekniği olarak mikroskobik yöntemin kullanılmaya başlaması oluşan komplikasyon oranlarını oldukça azaltmıştır.

Bu komplikasyonlar şunlardır;

1.Varikosel tekrarlaması (Nüks) : Mikroskopik varikosel tekniğinde en küçük damarlarda kolaylıkla göründüğü için onların bağlanması varikosel tekrarı ihtimalini çok çok azaltmaktadır. Mikroskop kullanılmayan vakalarda genişlememiş küçük venler tespit edilip bağlanamamakta ve sonrasında nüks varikosel (varikoselin tekrarlaması) durumu ortaya çıkmaktadır.

2.Hidrosel oluşumu: Varikosel ameliyatı sonrası hidrosel gelişme sebebi dokuların sıvı fazlalıklarının boşalmasını sağlayan lenfatik kanalların hasarlanıp görevlerini yapamaması durumuna bağlı testiste sıvı toplanması ve şişmesi durumudur. Mikroskopik teknik kullanıldığında lenfatik damarlar zarar görmemekte ve varikosel oluşum ihtimali ortadan kalkmaktadır.

3.Testis küçülmesi(Testis atrofisi): Varikosel ameliyatı sırasında toplardamar yani venler bağlanırken atardamarlar (arterler) korunur. Mikroskopik teknik kullanılmadığı durumlarda arter yaralanma ihtimali daha yüksektir.

Op.Dr.Murad Çeltik

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler