HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“Erkekler telefonda kadın olarak algılandıklarından şikayetçi”

Günümüzde "ses estetiği ameliyatları" estetik kaygılardan çok sağlık sorunları yüzünden hastalar tarafından tercih edilen bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor.

“Erkekler telefonda kadın olarak algılandıklarından şikayetçi”

Ses kalınlaştırma operasyonları ağırlıklı olarak psikolojik nedenlerle erkekler tarafından tercih edilirken, ses inceltme operasyonları ise sigaraya bağlı olarak kalınlaşan sesi inceltmek için kullanılıyor. Erkeklerin telefonda kadın olarak algılanmalarından şikayet ettiklerini belirten Medient KBB Tıp Merkezi’nden Op. Dr. Elad Azizli ses estetiği konusunun önemine dikkat çekiyor.

Sesin cinsiyete uyumluluğu nasıl anlaşılıyor?

Sesin kişinin dış görünümüne uyması gerektiğine belirten Op. Dr. Elad Azizli, ses estetiğini temelde sesin inceltilmesi ve kalınlaştırılması şeklinde tanımladıklarını açıklıyor. Ses estetiği hakkında merak edilenleri ise şöyle özetliyor; "Herhangi bir nedenden dolayı ses dış görünüm veya cinsiyetle uyumsuz şekilde ince veya kalın çıkıyor ise bunu değiştirerek hasta için en uygun kalınlığını ve ya inceliği elde edebiliyoruz.

Öncelikle sesin kişinin dış görünümüne uyması gerekiyor. Ses telleri erkeklerde saniyede ortalama 90-140 defa kadınlarda 145-200 defa titrer. Buna sesin temel frekansı deniliyor ve Hertz (Hz) ile ölçülüyor. Sesin frekansını ölçtüğümüz zaman bu değerlerden sapma mevcut ise bu durumu tedavi ediyoruz. Yani bir erkeğin sesi 180 Hz ise bu fazla ince, bir kadının sesi 100 Hz'den fazla ise bu kalın bir sestir." diyor.

Ameliyat içinde ses kalınlaşmasına hasta ile birlikte karar veriyoruz

Ses kalınlaştırma operasyonlarını çoğu zaman lokal anestezi altında hastayı uyutmadan yaptıklarını anlatan Op. Dr. Elad Azizli, böylece hasta sesinin ne kadar kalınlaştığını duyduğunu ve hastayla ortak karar verildiğini belirtiyor. Ses kalınlaştırmanın yaklaşık 2 saatlik cerrahi bir operasyon olduğunu açıklayan Azizli sözlerine şöyle devam ediyor; "Boyun ön tarafından ufak bir kesi yapılmakta ve ses tellerinin yapıştığı kıkırdak ile ses tellerine adeta akor yapmaktayız. Hasta aynı günde taburcu olmakta aynı gün istediği her şeyi yiyip içebilmektedir. Ses hemen kalınlaşır, tam oturması ise 2-3 haftayı bulur.

Ses kalınlaştırma ameliyatı sonrasında hasta aynı günde taburcu olur. Fazla ağrısı olmasa da birkaç gün antibiyotik ve ağrı kesici kullanır. Ses hemen kalınlaştığı için hasta yeni sesini ameliyattan saatler sonra kullanabiliyor. Fakat 1 hafta boyunca sesini yormamaya gayret ediyor

Ses inceltme ve kalınlaştırma ameliyatları özel bir alandır. Her KBB uzmanının rutin uyguladığı bir cerrahi değildir. Dolayısıyla hastaların özellikle ses hastalıkları ile uğraşan bir KBB uzmanı ile iletişime geçmesi gerekir. Ameliyattan önce ameliyatın ayrıntılarının ve hasta/doktor beklentilerinin detaylı bir şekilde konuşulması gerekir.

Erkekler telefonda kadın olarak algılandıklarından şikayet ediyorlar

Ses kalınlaştırma ameliyatı için başvuran hastalarımız genelde sesi görüntüsüne göre uyumsuz, ince olan erkekler ve cinsiyet değiştiren bireylerdir. Şikayetler genelde telefonda kadın olarak algılanmak ve konuşurken dikkat çekmek oluyor. Bu durum zaman zaman bazı hastalarımızı çekingen ve sosyal olarak daha pasif hale getirebiliyor." diyor.

Uzun süreli sigara kullanımı sesi kalınlaştırıyor

Ses inceltme ameliyatı yaptıkları hastaların çoğunluğunun uzun süreli sigara kullanımı sonrası sesi kalınlaşan orta yaş kadınlar ve cinsiyet değiştiren bireyler olduğunu belirten Op. Dr. Elad Azizli, operasyon ve iyileşme sürecini şöyle açıklıyor; "Ses inceltme ameliyatının birkaç çeşidi mevcut. Ağız içinden ve boyundan yapılabiliyor. Çoğu zaman genel anesteziyle tamamen uyutularak yapılmaktadır. Ses tellerini gererek ve ya titreşen kısımlarını kısaltarak ince ses elde ediliyor. Ameliyat yaklaşık 2 saat sürüyor.

Hasta aynı günde taburcu oluyor. Ameliyat sonrası çok ağrı olmamasına rağmen antibiyotik ve ağrı kesici kullanıyor. Yaklaşık 5-7 gün ses istirahati yapılıyor. Yeni sesin oturması 2-3 ayı bulabiliyor." diyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler