HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erkeklerde cinsel organ eğriliği tedavisi nasıldır?

Doğuştan itibaren olan penis eğriliklerine ‘’konjenital penil kurvatur’’ ismi verilir.

Erkeklerde cinsel organ eğriliği tedavisi nasıldır?

Penisin herhangi bir yöne doğru eğri olması ve bunun cinsel ilişkiyi engelleyecek boyutta ( 30 dereceden fazla) olması, cerrahi olarak düzeltilmesini gerektirir. Penis eğriliği ilaçla, dışarıdan bazı aletlerin uygulanması ile düzelmez. Doğuştan olan eğriliklerin sebebi doğumsal olarak penise ait dokuların bazı kısımlarının gelişme yetersizliğidir.

Penis eğriliği çocuk küçük yaşta iken tespit edilebilir, fakat büyük bir kısmı ilk cinsel deneyim zamanı olan genç erişkin dönemde başvururlar. Cinsel birleşmenin zor olması veya partnerde ağrı olması başvuru sebepleridir. Bazı hastalarda eğrilik cinsel ilişkiye engel teşkil edecek kadar eğri olmasa bile kişi bu eğrilikten psikolojik olarak rahatsız olabilir, bu durumlarda da cerrahi olarak eğriliğin düzeltilmesi gerekir. Kişi eğriliği bir eksiklik gibi görebilir, bu durumda hastayı psikiyatrist ya da psikologa göndererek cinsel terapi alması sağlanabilir.

Penis eğrilikleri, idrar kanalı ağzının yanlış yere açılması olan hipospadias (idrar deliğinin penisin altına açılması) veya epispadias (idrar deliğinin penisin üstüne açılması) ile birlikte görülebilir. Bu durumlarda yukarı eğriliklerde epispadias görülürken, aşağı doğru eğriliklerde hipospadias görülür. Bazı penis eğriliği durumlarında idrar kanalı ağzı ile ilgili bir sorun olmamaktadır ve bu durumda sadece eğrilik söz konusu olabilmektedir.

Doğuştan penis eğriliklerinin en sık görülen tipi aşağı doğru olan eğriliktir. Penis muz şeklindedir, penisin alt kenarı üst kenarından kısadır. Penis eğriliği ameliyatında penisin boyunun kısalma durumunda endişe duyulur. Ameliyatta penisin uzun olan üst kenarı kısa olan alt kenarı ile eşit olacak düzeye getirilir. Peniste kısalma olmaz, sadece penis alt kenarı üst kenarı ile eşit uzunluğa getirilmiş olur.

Penis eğriliğinin sonradan ortaya çıkan şekli var mıdır?

Sonradan ortaya çıkan ve adına peyronie hastalığı olarak adlandırılan hastalıkta eğrilik yanında ağrıda olabilir. Tipik olarak 40-60 yaş arasında görülür. Peyronie hastalığı en sık 40-60 arasında görülmesine rağmen travmatik mastürbasyon veya sürtünerek mastürbasyon yapan hastalarda da erken yaşlarda peyronie hastalığı görülebilir. Yani sonradan ortaya çıkan penis eğriliği yani diğer adıyla peyronie hastalığı genç yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Peyronie hastalığı penisin tunika albuginea tabakasındaki fibrotik kalınlaşmaya bağlı peniste şekil bozukluğu ve ağrı ile kendini gösterir. Peyronie hastalığı, zorlayıcı seks veya darbeye bağlı penisin tunika albuginea tabakasında yırtılma, kanama ve buna bağlı olarak fibrozis, kollagen birikimi ve nedbeleşmedeki enflamatuar süreçler sonucunda ortaya çıkar. Cinsel ilişki sırasında penis eğilme , bükülme olması veya sürtünerek mastürbasyon yapma gibi penis sert iken oluşan her türlü travma sonrası peyronie hastalığı gelişebilir. Hızlı ve sert cinsel birleşmelerde de penis travması söz konusu olabilmektedir.

Sebepler arasında penis travması, sürekli penisi zorlayıcı hareketler, sertleşme tedavisi için kullanılan penise enjeksiyon tedavileri, vakum cihazı kullanımı, bağdokusu hastalıklarının varlığı sayılabilir.

Görüntüleme yöntemi olarak düz filmlerle plak büyüklüğü ve lokalizasyonu değerlendirilebilir. Penil doppler ultrason ile plak boyut ve yerleşimi ölçülebilir. İntrakavernozal ilaç uygulaması ile beraber penis kan akımı ve ereksiyon sağlanarak cerrahi planlama için ön değerlendirme yapılabilir.

Peyronie hastalığında hastalığın başlangıç tarihinden itibaren ilaç tedavileri uygulanır. Hastalık ilerleme sürecinin durduğu 12. aydan sonra eğer gerekiyorsa cerrahi işlem uygulanabilir. Hasta eğer varolan eğrilik ile cinsel birleşmeyi sağlayamıyorsa cerrahi olarak eğriliği düzeltici ameliyat prosedürler uygulanır.

Peyronie hastalığının ameliyatında bacaktan alınan toplardamar alınarak yama olarak kullanılır ve eğrilik düzeltilir. Hastada sertleşme sorunu var ve ağızdan alınan ilaçlarla sertleşmeyi sağlayamıyorsa protez takılarak hem eğrilik düzeltilip hem de sertleşme sorunu tedavi edilmiş olur. Peyronie hastalarında 3 parçalı pompalı protez kullanılması gerekir. Ameliyat sırasında protezin eğriliği yeterince düzeltmediği görülürse eğri kısma ilave yama konularak eğrilik düzeltilmeye çalışılır, kullanılacak doku hastanın karın bölgesindeki rektus kasının fasyası kullanılarak yapılır.

Her Penis Eğriliğinin Cerrahi Olarak Düzeltilmesi Gerekir mi?

Doğuştan penis eğriliği olanlar doktora genelde 20’li yaşlarda başvururlar. Hastalar ilk geldiklerinde ilişkide zorlandıklarını, bazı pozisyonlarda ilişkiye giremediklerini, ilişki sırasında kendisinde ya da partnerinde ağrı olduğunu belirten şikayetlerle doktora başvururken, hastaların bir kısmı da hiç cinsel birliktelik yaşamadan eğriliğin ilişkiyi engelleyeceğini ya da eğrilikten rahatsız olmaları sebebiyle başvururlar.

Hastaların büyük kısmında aşağı doğru eğrilik olurken daha az kısmında yanlara doğru ya da yukarı doğru eğrilik olur. Eğrilik düzeyi çok hafiften çok ileri düzeye kadar olabilir. Eğrilik derecesi 30 derece ve üzerinde olanlarda operasyon gerekir, çünkü 30 derece ve üstünde ilişki sırasında penisin zorlanması ve kırılması ihtimali vardır.

Penis eğriliği ereksiyon sırasında eğriliğin fotoğrafı çekilerek değerlendirilebilir. Bazı hastalarda penise enjeksiyon yapılarak yapay ereksiyon sağlanarak eğrilik derecesi tespit edilebilir.

Op.Dr.Murad ÇELTİK

Doktorlar merkezi

Abdi İpekçi cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat :3 Nişantaşı İstanbul

Tel: 0 212 234 58 55

Cep: 0 536 886 12 96

Web: www.muradceltik.com

facebook:

www.facebook.com/opdrmuratceltik

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler