HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fissür ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Fissür ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

1- Anal fissür, hemoroid, spastik kolon veya anal apse tanısı konmuşsa ameliyat olsanız da olmasanız da, bir hafta süre ile ılık su içine günde 3 kez 8-10 dk. oturun. Sudan kalkarken ve ayrıca tuvalete girip çıkarken, parmağınızı bolca kremleme işleminden sonra en az 2 boğum içeriye itin; kasları sağ sola çekiştirerek genişletin. Bu işlem için 5-10 sn yeterlidir, hem de hiçbir riski yoktur. Böylece eğer var ise, hem anal spazm ve ağrılarınız hafifler, hem kan dolaşımı düzelir, hem de hastalığınız çok daha çabuk iyileşir ve dışkılamanız kolaylaşır.

2- İlerde olabilecek her bir yeni anal kanama, ağrı-yanma için, 3 gün süre ile günde 3 kez ılık su ve krem uygulamasını tekrarlayın. Değilse fissür yineleyebilir.

3- Her öğünde 300-500 gr yeşil veya kuru sebze lifli gıdalar, 300-500 gr meyve; 2 litreye yakın su veya hoşaf tüketin. Çorbalar başta olmak üzere bütün yemekleriniz posalı, yani sebzeli veya kepekli, yani lifli olsun.

4- Çay, kahve, kola, alkol, muz, beyaz un mamulleri, pasta, sade pirinç, sade makarna, sade kaşar, sade un çorbası, sade kırmızı et gibi posasız ürünleri iyice kısın ki sert dışkı ve kabızlık oluşmasın.

5- Her sabah aynı saatte kalkın, bol sebzeli ve meyveli kahvaltı yapın; her kahvaltı ve diğer öğünlerde Melisa ile birlikte Form çay için ve mutlaka hep aynı saatte tuvalet ihtiyacınızı giderin ki, bağırsağınız bioritmik bir düzene girsin.

6- Tuvalette 4 dakikadan fazla kalmayın. Sert dışkı var ve çıkmakta zorlanıyor ise Gliserin fitil veya hijyenik bir lavman uygulayın. Değilse, fissür değilse bile zamanla hemoroid hastalığı gelişebilir.

7- Ağrıya izi vermeyin, geçer mi diye beklemeyin. Ağrı kesicilerinizi düzenli alın. Yoksa ağrı geometrik olarak artar ve fissür iyileşmesi gecikebilir veya yineleyebilir.

8- Her ağrı olduğunda tekraren ılık su içine veya sıcak su lastiği üzerine oturun veya poponuzun önüne veya apış aranıza sıcak su şişesi koyun. Yine de ağrı geçmezse iğnenizi yaptırın. Buna rağmen ağrınız geçmiyor veya yineliyorsa bize başvurun.

9- Ağrınız, fissürünüz veya hemoroidiniz iyileştiğinde, günde 1-2 kez birer tatlı kaşığı pul biber veya 3-4 adet süs biber veya 1-2 adet normal biber yiyebilirsiniz. Böylece fazla gaz üretimi ve şişkinlik önlenebilir. Ayrıca biber anti kanserojendir ve gastritin de ilacıdır.

Bu pratik ama modern tedavi yöntemi ile ağrılarınız çok büyük olasılıkla aynı gün geçer, fissürünüz de bir haftada iyileşir. Kurallara uymazsanız iyileşme gecikebilir veya başarı biraz düşük olur.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü

**www.avrupacerrahimerkezi.com

**

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler