HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gebelerin korkulu rüyası grip

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ceren Yıldız Eren, anne adayları için gebelikte grip ve gripten korunma yolları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Grip mevsimi geldiğinde alınan her türlü önleme karşın anne adaylarında da gribin sık olarak meydana geldiğini kaydeden Dr. Eren, grip virüsünün bebeğe geçmesi ve bebekte hastalık oluşturmasının beklenen bir durum olmadığına değindi.Dr. Eren, "Ancak grip enfeksiyonunun şiddetli belirtilere yol açması ve pnömoni (zatürre) gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara zemin hazırlaması nedeniyle gebelik döneminde grip önemli bir durumdur” ifadelerini kullandı.

GEBELERİN GRİPTEN KORUNMA YOLLARI

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ceren Yıldız Eren, anne adayları için gripten korunma yollarını ise şöyle özetledi:

"Anne adaylarının mümkün olduğunca toplu yerlerde bulunmaması, öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temastan kaçınması virüs alma riskini oldukça azaltır. Grip salgını uyarısı olduğunda evden çıkmamak da virüsle karşılaşma riskini etkili bir şekilde azaltır. C vitamini kaynağı olan meyvelerin bolca tüketilmesi ve beslenmenin usulüne uygun düzenlenmesi vücudun direncini artırmak açısından önemlidir. Ateş ve öksürükle mücadeleyi kolaylaştırmak amaçlı bol su tüketilmesi unutulmamalıdır. Uykusuzluk, sigara, alkol, aşırı yorulma gibi etkenler vücut direncini düşürür. Yaşam tarzının tekrar düzenlenmesi gripten korunmada özellikle anne adayları için çok önemlidir.”

GEBE ANNELERE GRİP AŞISI UYGULANABİLİR Mİ?

Opr. Dr. Ceren Yıldız Eren, gebelikte grip aşısı uygulaması konusunda ise; "Grip aşısı gebelerde gerekli durumlarda uygulanabilir. Gebeliğin her döneminde uygulanabilmesine karşın organ gelişiminin bittiği birinci trimester sonu aşı uygulanması için en ideal zamandır. Özellikle yüksek risk altında olan anne adaylarının aşı olmaları grip geçirme riskini önemli derecede azaltır. Gebelikte diğer durumlarda da olduğu gibi griple karşılaşma durumunda da hemen hamileliği takip eden hekimle irtibata geçmek gerekmektedir. Hekimin önerisiyle gribin sıkıntı yaratan öksürük, halsizlik, ateş gibi belirtileriyle mücadeleyi kolaylaştıran ilaçlar kullanılabilir. Bunun yanında gribin zatüre gibi ciddi komplikasyonlarının geliştiği durumlarda da hastaneye yatarak tedavi gündeme gelmektedir” diye konuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler