HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Genç yaşta niçin unuturuz?

Unutkanlık denince akla hemen demans yani bunama gelir. Unutan her hastanın korkusu demans hastalığına yakalanmaktır

Genç yaşta niçin unuturuz?

Genç hasta grubu unutmaya başladığı zaman ,bu unutkanlığın demans başlangıcı olup olmadığı kaygısına kapılır .Unutkanlık şikayeti ile doktora başvuran hemen hemen tüm hastanın öğrenmek istediği , şikayetinin sebebinin bunama yani demans başlangıcı olup olmadığıdır.

Demans yani bunama ileri yaş hastalığıdır.Bazı istisna durumlar haricinde genç yaşta görülme olasılığı düşüktür.

Genç yaşta unutkanlık şikayeti ile başvuran hastada aşağıda öncelikle şunları aklımıza getirmek gerekir:

1-Genç yaşta görülen unutkanlığın birinci sebebi depresyondur. Depresyon ,stres,üzüntü,ajitasyon,aşırı çalışma … gibi nedenlerle sinir sisteminin biyokimyasının değişmesi ve buna bağlı sinir sisteminin işleyişinin bozulmasıdır.Kişide uykusuzluk veya aşırı uyku ,heyecan .takıntı, sinirlere hakim olamama,…. gibi belirtiler oluşur. Depresyonda odaklanma sorunu olduğu için kişi dalgın ve unutkan olur. Konsantrasyon bozukluğu olur.
Günümüzün çalışma koşullarının yoğunluğu ,özellikle büyük şehirlerdeki trfik hava yoğunluğu, vakitsizlik, ve geçim şartları sinir sisteminin hastalanmasına ve biyokimyasının bozulmasına sebep olur.

Depresyon günümüzde tedavi edilebilir bir hastalık olmuştur ilaç ve bazen buna ek olarak psikoterapiyle tam şifa olmaktadır. Depresyon tedavi edilirse buna bağlı unutkanlık tamamen ortadan kalkar.

2-Yoğun çalışma koşulları ve vakitsizlik çalışan kesmi hazır gıda tüketimine zorlar. Bunun yanında hareketsizlik ve yanlış beslenme ile kilo olan kişilerin kontrolsüz ve az yiyerek kilo verme çabaları,doğal besinlerin azlığı….. vücudumuz için lazım olan bir çok vitamin ve minarallerin alınmasına engel olur.Bu maddelerin azlığı gençlerde unutkanlık yapar.Kısaca iyi beslenmemek unutkanlığın bir sebebidir.Zamanında az ve doğal beslenme unutkanlığı önler.

3-Tiroid yani guatr, hipoglisemi, şeker hastalıği(DM) …gibi sistemik hastalıklar iyi tedavi edilmezse unutkanlığa sebep olur

4-Genç yaşta beyin hasarına sebep olan bazı hastalıklar ve kazalar, beyin operasyonları unutkanlık sebebi olabilir

5-Ülkemizde sıkça görülen ve bayılmaya sebep olan veya olmayan bazı tür epilepsiler halk deyimi ile sara hastalığı unutkanlık ve dalgınlık atağı ile kendini gösterir.Sebebi belli olmayan unutkanlık ataklarında mutlaka bir beyin elektrosuna bakılmalıdır.Çünkü bu hastalık ilaçla kolaylıkla tedav iedilebilir

Yukarda genç yaşta görülen unutkanlık sebeplerinden kısaca bahsettim.Orta ve ileri yaşlarda unutkanlığın sebepleri daha ciddidir ve hayati önem taşır.

Sorularınız ve görüşleriniz için: serdar.dag65@mynet.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler