HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Genital siğil riskleri, tedavisi ve korunma yolları

Op. Dr. Murat Çeltik Genital siğil riskleri, tedavisi ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi

Genital siğil riskleri, tedavisi ve korunma yolları

Genital siğil, hem erkek hem de kadınlarda görülen, HPV(insan papilloma virüsünün) sebep olduğu bir hastalıktır. Human Papilloma Virus(HPV) sık rastlanan bir virüs çeşididir. Cinsel açıdan aktif kişilerin çoğu, yaşamlarının bir döneminde bu virüs ile karşılaşır. HPV’nin cinsel temas ile bulaşabilen 100’den fazla tipi vardır. Genital siğillerin tedavisi oldukça zordur ve tekrarlama riski oldukça fazladır.

Genital Siğil Belirti ve Bulguları nelerdir?

Genital siğiller, yumuşak , et kıvamında lezyonlardır. Lezyonlar kabarık , parmaksı çıkıntılardan oluşabildiği gibi bazıları düz, kabartışız olabilirler. Çok küçük lezyonların çıplak gözle görülmesi zor olabildiği için muayene sırasında büyüteç veya büyütmeli gözlükleri kullanmak faydalı olur. İyileşmeyen penis lezyonları, penis kaşıntısı, üretral akıntı, kanlı ejakülat ve kanlı idrar(hematüri) belirtileri ile kendini gösterebilirler.

HPV nasıl bulaşır?

HPV cinsel temas ve deri teması ile bulaşır. Cinsel temas en önemli bulaşma yoludur. Varolan siğilleri genital bölgenin traş edilmesi ile çevreye ekilmesi ile çoğalabilir. Anneden bebeğe doğum sırasında laringeal papillomatozis olarak ortaya çıkar.Genellikle genital bölgenin teması, vaginal ve anal ilişki, bazen de oral cinsel ilişkiyle bulaşmaktadır. Çoğunlukla herhangi bir belirti vermediği için, çoğu erkek ve kadın hiç farkında olmadan HPV ile enfekte olur ve farkında olmadan bulaştırırlar. Cinsel ilişkiden yıllar sonra bile görülebilen HPV’ye, tek eşli erkeklerde dahi rastlanabilmektedir. Enfekte bir kişi ile ilişki sonrası lezyonların ortaya çıkışı 2-3 ayı alır. Lezyonlar kendiliğinden gerileyip ortadan kalkabilir.

Genital siğilller

-Penis, testis torbaları, kasık, bacak araları veya anüste bir ya da daha çok sayıda ortaya çıkar.
-Tek, grup halinde, ciltten yüksek, yassı veya karnıbahar biçimli olabilir. Genellikle acı ya da ağrı hissi olmaz.
-Siğili olan bir kişiyle cinsel temas sonrasında, haftalar ya da aylar içerisinde ortaya çıkabilir.

HPV erkeklerde hangi sağlık sorunlarına neden olur?

HPV ile karşılaşan erkeklerin çoğunda herhangi bir belirti ya da sağlık sorunu gelişmezken, bazı HPV tipleri erkeklerin penis ve/veya anüs üzeri ile etrafındaki deri dahil olmak üzere cinsel bölgelerinde genital siğillerin oluşmasına neden olur. Diğer HPV tipleri ise penis, anüs, ağız içi boğaz kanserlerine yol açabilir.

HPV’nin belirti ve bulguları neler?

HPV bulunan erkeklerin büyük çoğunluğunda herhangi bir belirti ya da sağlık sorunu ortaya çıkmaz..

HPV varlığı ilişki açısından ne anlama gelir?

Bir kişi, siğil veya HPV ilişkili diğer sağlık sorunu ortaya çıkmadan yıllar önce HPV ile karşılaşmış ya da uzun süredir HPV taşıyor olabilir. Bu nedenle, erkeğin mi kadından yoksa kadının mı erkekten HPV aldığını bilebilmek mümkün değildir. HPV varlığı, partnerlerin kendi aralarındaki ilişki dışında bir cinsel ilişkide bulunduğuna dair bir işaret olarak kabul edilmemelidir.

Tedavi

Genital siğilin etkin bir tedavisi yoktur. Dondurma veya yakma denilen işlemler ile lezyonlar ortadan kaldırılsa bile sonuçlar pek başarılı değildir; hastalık genellikle tekrarlayabilir. HPV’nin tedavisinde diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi ağızdan alınan bir ilaç, krem veya aşı ile kesin bir tedavisi yoktur. Virüs bir kez vücuda girdiği zaman bağışıklık sisteminin gücüne ve virüsün etki gücüne göre yıllarca, virüs tipine bağlı olmak üzere 3-5 yıl sürebilir.

Bununla birlikte ortaya çıkardığı lezyonlar yani siğiller (kondilom) mutlaka zaman kaybetmeden tedavi edilmeli ve yakılmalıdırlar. Tedavi olmadığı taktirde siğiller hiçbir değişikliğe uğramadan uzun bir süre kalabilir, ancak bu davranışları oldukça nadirdir. Genelde sürekli olarak büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Kondilom ile birlikte başka bir vajinal enfeksiyon varsa bu büyüme daha hızlı olur. Çoğunlukla vücudun nemli ve sıcak bölgelerine doğru yayılma gösterir. Eğer vajina ve makat civarında anormal renk ve şekil değişiklikleri ile anormal kabarıklıklar görülürse, genital bölgede kaşıntı, yanma ve kanama varsa, partnerde kondilom var ise ya da daha önceden geçirmiş ise mutlaka bir jinekolojik muayeneden geçmek gerekir.

Kondilom yani genital siğiller kesinlikle ihmal edilmemesi ve hafife alınmaması gereken bir hastalıktır. Tedavi ile virüsü hemen yok etmek mümkün değildir, siğiller geçtikten sonra virusun vücuttan uzaklaşması için bazen yıllar gerekir ,fakat siğillerden hemen kurtulmak mümkün olabilmektedir. Tedavi sadece siğilleri ortadan kaldırır ve virusa bağlı hızlı olan bulaştırıcılığı, yayılmayı durdurur. Pek çok vakada tek sefer tedavi yeterli olmamakta en az 2-3 uygulama gerekmektedir.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN muratceltik@mynet.com

Facebook: Murat Çeltik

Op. Dr. Murat Çeltik videoları için tıklayın

http://www.muradceltik.com/

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler