HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Gerdek gecesi sorunlarının temelinde psikolojik kaygılar var"

Mersin'de Cinsel Terapist ve Psikolog Yaşam Yanardağ Çelik, 'balayı belası' olarak bilinen gerdek gecesi sorunlarının temelinde psikolojik kaygıların yattığını söyledi.

Psikolog Yaşam Yanardağ Çelik, Türkiye'de yapılan araştırmalarda birçok çiftin balayında sıkıntılar yaşadığı sonucunun ortaya çıktığını, balayını kabusa çeviren vajinismus hastalığının ise her on kadından ikisinde görüldüğünü kaydetti. Gerdek gecesiyle ilgili kaygıların sadece kadınlar değil, erkeklerde de sıkça görüldüğünü belirten Çelik, "İlk kez cinsel ilişki yaşanacağı varsayımıyla toplumumuzda gerdek gecesi olarak isimlendirilen ilk gece, hem evlenen kadın ve erkek için, hem de onların aileleri için değişik beklentilerin söz konusu olduğu bir olaydır. Bu beklentilerin en büyüğü gelinin bakire çıkması, damadın ise bekareti ortadan kaldıracak bir cinsel performans göstermesidir. İşte bu beklentiler çiftlerdeki kaygıyı artırmaktadır" dedi.

Vajinismusun psikolojik kökenli bir rahatsızlık olduğunu anlatan Çelik, "Vajinismus istem dışı kasılma hastalığıdır. Bu hastalık eğitimli kadınlarda daha sık görülüyor. İlk gece tedirginliği, erkekte ve kadında farklı şekilde görülüyor. Erkekte bu kaygı, 'Ya penisim sertleşmezse, ya vajinaya girmeden penisim inerse' veya 'Erken boşalırsam ve eşimi tatmin edemezsem' şeklinde olabiliyor. Biz de cinsel eğitim olmadığı gibi bir de abartılmış şehir efsanelerine dönüşmüş hikayeler insanların cinsel hayatını alt üst ediyor. Erkek dediğin her daim hazır olmalı, güçlü olmalı gibi şeyler söylenir. Böyle bir şey yok. Aldığınız en ufak bir ilaç, alkol veya ruh haliniz bile o gece cinsel performansınızı etkileyebilir. Balayının bir kabusa dönüşmemesi için çiftler kesinlikle profesyonel bir destek almalı" diye konuştu.

Şehir efsaneleri ve yanlış bilgilerin, cinsel birleşmedeki sorunları büyük boyutlara taşıdığını ve toplumdaki yargının çiftleri etkilediğini kaydeden Çelik, şu bilgileri verdi;

"Gerdek gecesinde kendisinden beklenenleri yerine getiremediği duygusuna kapılan bir erkek, eşinin ya da bu durumundan haberdar olan yakın çevresinin olumsuz tutumlarının da etkisiyle cinsel özgüvenini yitirebilir. Yitirilen özgüven her başarısız denemede biraz daha pekişir ve kısa sürede negatif bir kısır döngü ortaya çıkar. Bu sorunun kadın boyutu ise genelde vajinismustur. Sorunun kimde olduğu çok da önemli değil çünkü bu çiftin sorunudur."

DHA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler