HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gıda zehirlenmesi riskini azaltmak için uzak durmanız gereken besinler

20 yılını gıda zehirlenme vakalarına bakarak geçiren Bill Marley bir "asla yeme" listesi çıkartmış. Biz de bu hataları tecrübe etmeden başkasının hatalarından ders alalım. Daha az acı verici.

Gıda zehirlenmesi riskini azaltmak için uzak durmanız gereken besinler

Suzi Erit / Mynet Haber

Davalarından şimdiye kadar toplamda 600 milyon dolar kazanan avukat edindiği tecrübeden riske değmeyen yiyecekler listesi çıkartmış
İşte Bill Marleyi en çok korkutan yiyecekler listesi;

1. Çiğ istridye

Marley, Kabuklu deniz ürün zehirlenmelerinin son beş yılda geçtiğimiz 2 yüzyıla oranla çok arttığını söylüyor. Nedenini de küresel ısınma ile ısınan okyanus sularının tatlı suya karışması ve kabukluların da bunları tüketmesine bağlıyor.

2. Hazır kesilmiş ya da yıkanmış meyve ve sebzeler

Önceden hazırlanmış meyve sebzeler kolayımıza gidiyor olabilir fakat ne kadar fazla insanın elinden geçiyorsa bulaşıcı hastalık riski de o nebze artıyor, tembelliğe değmez.

3. Çiğ lahana

Sanıldığının aksine çiğ brüksel lahana zehirlenmesi çok yaygın. Üzerlerinde 30 a yakın bakteri taşıyorlar bunlardan en önemlileri salmonella ve coliform (kalın bağırsak bakterisi) Asla ve asla yemediği sebzelerden biri.

4. Az pişmiş et

Üzgünüz şefler Marler etini orta pişmişten aşağı asla istemeyecek. Experte göre 71 derecede bakteriler tamamen temizleniyor.

5. Pişmemiş yumurta

80'lerin sonu 90'ların başındaki salmonella salgını hatırlayanlar çiğ yumurta yenmemesi gerektiğini bilirler. Son 20 yılda çiğ yumurtadan zehirlenme vakaları çok azalmış olda da risk almaya değmez sanki.

6. Pastörize edilmemiş süt ve meyve suları

Son yıllarda çıkan yeni akım ile insanları çiğ süt ve meyveleri tüketmelerine teşvik etseler de Marler pastörize işleminin tehlikeli olmadığını, aksine çiğ içeceklerde bulunan bakterilerin, parazitlerin ve virüslerin bu işlemler sayesinde temizlendiğini vurguluyor.

Çiğ içecekler (Raw drinks) pastörize işlemini es geçip kendimizi riske atacak kadar yararlı olduğunu hiç sanmıyorum diyor ekspertimiz.

Kaynak: iflscience.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler