HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gözünüzün önünde sinekler uçuşuyorsa dikkat!

Birden ayağa kalktığınızda gözünüzde kararma oluyor, uçuşan sinekler mi görüyorsunuz? Aman dikkat!

Gözünüzün önünde sinekler uçuşuyorsa dikkat!

Altında çok basit bir neden yatabildiği gibi, bazen çok ciddi sorunların da habercisi olabiliyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Haluk Esgin, MYNET okurları için çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Kimileri ‘kitap okurken sayfanın üzerinde bir sinek belirdi, yakalamaya çalıştım ama aslında sinek yokmuş’ diyerek çalıyor göz hekiminin kapısını; kimi birden ayağa kalktığında gözünde kararma olduğu, siyah noktalar ve uçuşan sinekler belirdiği şikayetiyle. Kimileri ise hiç önemsemiyor, ‘bunun için de doktora mı gidilirmiş’ diyerek çok ciddi sorunlara davetiye çıkarabiliyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Esgin, bu şikayetlerin bazen çok basit nedenlerden, bazen tansiyon yükselmesine bağlı göze kan gitmemesinden, bazen de ihmale gelmeyecek kadar önemli hastalıklardan kaynaklanabildiğini vurgulayarak “Bir defaya mahsus da olsa böyle bir sorun başınıza geldiğinde mutlaka hekime görünmek gerekir. Çünkü bu belirtiler görme kaybından felce çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir” diyor.

GÖZÜNÜZE PERDE İNEBİLİR

İlerleyen yaşla birlikte, özellikle 50-60 yaşlarında ve tek gözde C şeklinde bir harf belirip kayboluyorsa bunun nedeninin retinadaki yırtılmadan kaynaklanabileceğini belirten Prof. Dr. Haluk Esgin “Retinada yırtılma olduğunda damarı keserek gittiğinden kanama gözün içine akıyor ve gözün önünde binlerce sinek uçuşuyormuş gibi belirti veriyor. Kanama kendiliğinden durur ama yırtılma erken teşhis edilmez ise birkaç gün sonrasında ciddi bir görme kaybı yaşanabilir” uyarısında bulunuyor. Eğer yırtılma erken teşhis edilebilirse, 15 dakika sürecek bir lazer tedavisiyle yırtılmanın sınırlandırılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Haluk Esgin, yırtığa müdahale edilmediği durumlarda görmenin yavaş yavaş kaybolduğunu ve halk arasında “gözüme perde indi” diye tarif edilen bir kararmanın oluştuğunu söylüyor. Eğer bu perde gelmiş ise hasta lazer tedavisi şansını kaybediyor ve ameliyat da kaçınılmaz oluyor.

KALP SORUNUNA DA İŞARET EDEBİLİR

Gözde sinek uçuşması gibi şikayetlerin kalpteki rahatsızlıkların da habercisi olabildiğini belirten Prof. Dr. Haluk Esgin “Örneğin “ara sıra kalbim çarpıyor” diyebilir ve önemsemeyebilirsiniz. Ancak buna bağlı minik pıhtılar atıyordur ve bu pıhtı göz damarına gelebilir ve ani görüş kaybına yol açabilir. Bu pıhtının bu aşamada tespit edilmesi çok daha ciddi sorunların tespitini sağlayabilir. Bu pıhtıyı tespit ederek, bir sonraki pıhtının beyne giderek felce yol açması önlenmiş olabilir” diyor. Sinek uçuşmalarına, kızarıklık ve görüntüde bozulma da eşlik ediyorsa, bunun da göz iltihaplanmasının belirtisi olduğunu belirten Prof. Dr. Haluk Esgin, bu tür iltihabi durumların, retina yırtılmasında olduğu gibi kısa süre içerisinde olmasa da daha uzun vadede görme kaybına yol açabileceğini söylüyor.

GÖZDEKİ KIZARIKLIK BİR İMDAT ÇAĞRISI OLABİLİR

Gözlerdeki kızarıklığı gidermek, beyazlatmak için bazı ürünler kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Haluk Esgin “Bu ürünlerin kullanılmasını önermiyoruz. Çünkü gözdeki kızarıklık bir imdat çağrısı, “bende bir sorun var” diyen bir haberci aslında. Eğer siz bu haberciyi ortadan kaldırırsanız asıl sorun çözümsüz kalıyor. Bu ürünlerin uzun süre kullanılması kalıcı göz tansiyonuna yol açarak körlükle sonuçlanabilir” uyarısında bulunuyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler