HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Grip tehlikesine karşı önlem alın

Grip tehlikesine karşı önlem alın

Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Şirin Elmi, son dönemde arttığı gözlemlenen grip hastalığında ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılabileceğini, bol sıvı alınması gerektiğini belirterek, hastalığın bir virüs tarafından oluşturulduğu için antibiyotik kullanımının gereksiz ve faydasız olduğunu vurguladı.

2009 yılında başlangıçta domuz gribi olarak bilinen sonrasında pandemik influenza olarak anılan H1N1 virüsünün mevsimsel grip olarak varlığını devam ettirdiğini belirten Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Şirin Elmi, "O dönemde yeni bir virüs olduğu ve bu nedenle hiç kimsede koruyuculuk olmadığından birçok insanı etkilemiştir. Günümüzde ise görülme sıklığı nispeten azalmıştır. Virüse karşı koruyuculuk oluşması yani bağışıklık sisteminin güçlenmesi; grip aşılarına virüsün dahil edilmesiyle sağlanmıştır. Bunun yanında H3N2 virüsü de son yıllarda daha sık görülmekte ve daha ağır hastalığa sebebiyet vermektedir” dedi.

Gribin sıklıkla, İnfluenza A ve İnfluenza B virüslerine bağlı olarak ortaya çıktığını bildiren Dr. Elmi, "Etkilenen kişi sayısı özellikle bu aylarda artış gösterse de grip hastalığı bu virüsler ile devam etmektedir ve bu nedenle herhangi bir salgından söz edilemez” diye konuştu.

GRİP HASTALARIYLA TEMASTAN KAÇININ

Hastalığın bulaşıcılığının belirtilerin görülmesinden bir gün önce başladığını ve 7 gün süresince devam edebildiğini belirten Dr. Elmi, "Enfeksiyon esasen öksürme, hapşırma, konuşma ve solunum yolu salgılarının ağız, burun mukozası ve göze teması ile yayılır. Öksürük ya da hapşırık sırasında ağız ellerle kapatıldığında virüs ellere, oradan da dokunulan çeşitli yüzeylere bulaşır. Hasta olmayan insanlar bu yüzeylere elle temas eder, ellerini ağızlarına, burunlarına ve gözlerine temas ettirir ve hastalık etkenini alırlar. Bir metrelik mesafe bulaşma için riskli alandır. Virüs 0-4 derece arasında haftalarca canlılığını sürdürebildiği için kış aylarında daha sık enfeksiyon oluşturur” ifadelerini kullandı.

İSTİRAHAT ÖNEMLİ

Grip tedavisinde istirahat etmenin çok önemli olduğunu, istirahat süresinin bulaşmayı önlemek için hastalık belirtilerinin geçmesinden bir gün sonrasına kadar sürmesi gerektiğini vurgulayan Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Şirin Elmi, "Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Fakat çocuklarda ağrı kesmek amacıyla aspirin kullanılmamalıdır. Bol sıvı alınmalı, beslenmeye dikkat edilmeli ve sigara içmemelidir. Hastalık bir virüs tarafından oluşturulduğu için antibiyotik kullanımı gereksiz ve faydasızdır” dedi.

KORUNMA YOLLARI

Gripten korunmada kişisel hijyenin önemine dikkat çeken Dr. Elmi, "El yıkarken, ellerin bütün yüzeyleri ve parmak araları su ve sabun ile iyice köpürtülerek yıkanmalıdır. Suya ulaşılamayan durumlarda alkol içeren el antiseptikleri kullanılabilir. Yıkama süresi en az 40-60 saniye olmalıdır. Eller şüpheli yüzeylere temastan hemen sonra ve kış aylarında normal zamana göre daha sık yıkanmalıdır” diye konuştu.

Aşının, gripten korunmada en etkili yollardan biri olduğunu da vurgulayan Dr. Elmi, şunları kaydetti:

”Aşı yapıldıktan 2-3 hafta sonra vücut virüsü tanıyarak müdahale edebilir; hastalık oluşumunu önleyebilir. Aşı canlı virüs içermediği için gribe sebep olmamaktadır. 65 yaş üstü kişiler, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastaları ile sağlık çalışanları risk grubuna girmektedir. Bu kişilerin ve gribe yakalanmak istemeyen herkesin grip aşısı olması gerekmektedir.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler