HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güneş koruyucular cilt yapınızı bozabilir

Güneş ışınlarının cildimize faydası olduğu kadar zararı da olabiliyor

Güneş koruyucular cilt yapınızı bozabilir

Özellikle ışınların en dik gelmeye başladığı saat aralığı olan saat sabah 10 ile akşamüstü 16 arasında mutlaka güneşten korunmayı öneriyoruz. Bunun sebebi, güneşin cildimize olan zararlı etkileri.

Güneşin cildimize olan zararlı etkilerini sayacak olursak:

Erken yaşlanma bulgularına neden olur: yaşlılık lekelerinin oluşması, kırışıklıkların artması, derinin elastikiyetinin kaybolması, derinin kabalaşması
Nevüs dediğimiz benlerimizin yapılarının bozulmasına, hatta ilerleyen zamanlarda yapısı bozulmuş benlerin kanserleşebilmelerine katkıda bulunur
Cildimizin DNA’sında kırılmalara neden olarak cilt kanseri oluşumunu kolaylaştırabilir
Güneş ışınlarının dik geldiği alt dudak, kulak kepçesi, burun ucu gibi bölgelerde kanser oluşumunu tetikleyebilir
Ciltte kahverengi bölgesel ya da yaygın lekelenmelere, çillenmenin oluşmasına neden olur
Yanık yapabilir; özellikle ani yanıklar sonrasında yıllar içinde kalıcı lekelenmeler olabilir, cilt yapısının bozulmasına neden olabilir
Saçlarımızda matlaşma ve güç kaybına; bunlara bağlı olarak saç tellerinde kırıklara neden olabilir
Tırnak yapısının zayıflamasına neden olabilir

Güneş ışınlarının bunca zararı olduğunu bile bile güneş koruyucu kullanmadan kesinlikle güneşe çıkılmamalıdır. Ancak burada önemli olan nokta şudur: piyasada birçok güneş koruyucu bulunmaktadır. Doğru güneş koruyucuyu kullanıyorsak, cildimizin yapısını bozmadan, güneşin zararlı etkilerinden korunarak sağlıklı ve mutlu bir yaz geçirebiliriz.

Güneş koruyucu kremler cilt yapımızı bozabilir. Kuru olan bir ciltte yağlanmalara neden olup, yağlı yapısı olan bir ciltte yağlanmayı arttırarak sivilce ve isilik benzeri kızarıklıklara neden olabilir. Bu nedenle güneş koruyucular çeşitli formlarda piyasada bulunmaktadır.

Kuru cilt tipi olan kişiler özellikle krem formunda güneş koruyucu kullanmalıdırlar. Cildin kuruluk derecesinde göre de krem bazının seçilmesi gerekir. Çok kuru ciltlerde yağ bazlı krem güneş koruyucular ya da süt formundaki güneş koruyucular tercih edilmeliyken; karmaya yakın kuru cildi olanlarda su bazlı krem formundaki güneş koruyucular tercih edilmelidir. Bu cilt ipinde doğru ürün kullanılmazsa, cilt daha da kuruyarak, ciltte yer yer çatlamalar olur. Hatta ilerleyen zamanlarda ciltte kuruluk egzeması gelişebilir.

Yağlı cilt tipi olan kişiler jel formundaki güneş koruyucuları tercih etmelidir. Cilt yağlanmasının oranına göre eğer yağlanma çok ise, pudra formundaki güneş koruyucular da tercih edilebilir. Yağlanma oranı daha az, karmaya yakın yağlı cildi olanlar, su bazlı krem formundaki güneş koruyucuları kullanabilirler. Yağlı cildi olanlarda yanlış güneş koruyucu kullanımı ile ciltteki gözenekler tıkanarak sivilcelenme olabilir. Bazen alın bölgesinde isilik benzeri kızarıklıklar görülebilir. Sivilcelerin sebebi yiyecek, stres gibi faktörlere bağlanırken; aslında güneş koruyucunun doğru seçimi ile sivilceler tamamen iyileşebilir.

Sprey formundaki güneş koruyucular her cilt tipi için tercih edilebilir. Ancak yüz bölgesine kullanımda diğer formları uygulamak daha kolaydır. Sprey form genel olarak vücudun güneşten korunmasında tercih edilebilen bir formdur. Ayrıca dudaklarımızın güneşin zararlı etkilerinden korunması, güneş ışınlarının etkisi ile kuruyup çatlamaması için stick formdaki güneş koruyucular tercih edilebilir.

Güneş ten doğru zamanda korunmak çok önemlidir. Güneş koruyucu ürünleri kullanırken de; cilt yapımızın bozulmaması, sağlıklı bir yaz mevsimi geçirebilmemiz için doğru formdaki güneş koruyucuların seçimi çok önemlidir.

Dr. Öykü Maraşoğlu Çelen

Dermatoloji Uzmanı

Doktorlar Merkezi, Abdi İpekçi Cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat:4 Nişantaşı-İstanbul

Tel: 0 212 234 58 55

www.oykucelen.com

instagram takip: droykumarasoglucelen

www.facebook.com/droykucelen

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler