HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

''Güvercin göğsü'' tedavisinde yeni yöntem

''Güvercin göğsü'' tedavisinde yeni yöntem

İzmir (AA)- İzmir'de güvercin göğsü (göğüste çıkıklık) hastası genç, göğüs çöküklüğü tedavisinde kullanılan çelik barın benzerinin göğsüne yerleştirilmesiyle sağlığına kavuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Önen, Kunduracı Göğsü (Göğüs Çöküklüğü - NUSS) tedavisinde kullanılan çelik barın benzeri bir aparat geliştirerek buldukları yöntemle Güvercin Göğsü (Göğüste Çıkıklık -Pectus Carinatum) hastası genci tedavi ettiklerini bildirdi.
Yrd. Doç. Dr. Önen AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yüksel ile geliştirdikleri çelik barı, DEÜ'de 16 yaşındaki Volkan Koç'un göğsüne yerleştirdiklerini söyledi.

Koç'un daha önce başka bir hastanede göğüs kafesinin tamamen açılarak ameliyat edildiğini, ancak bunda başarı sağlanamadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Önen, şu bilgileri verdi:

"Geliştirdiğimiz yöntemin uygulaması 45 dakika sürüyor. Nuss tedavisinde çıkıntıyı düzleştirme amacıyla kullanılan barı, içeriyi baskılayacak şekilde değiştirdik. Bu aparatı göğüse yerleştiriyoruz. Klasik açık ameliyata göre daha kısa sürüyor ve başarılı oluyor. Bu yöntem, hasta ve hekim için konforlu. Hasta operasyondan iki gün sonra taburcu olabilecek duruma geliyor. Bar yerleştirerek tedavi, Arjantin'de de yapılıyor. Ancak orada farklı bir bar kullanılıyor."

Yrd. Doç. Dr. Önen, bu yöntemin kendi hastaneleri dışında yalnızca Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde uygulandığını bildirdi. Güvercin göğüs deyimi, göğüs kemiğinin anormal biçimde ileri çıkmış olduğu durumları tanımlamakta kullanılıyor. Erişkinlerden çok çocuklarda görülen bu yapı bozukluğunda kemik ileri doğru uzuyor ve göğüs, kuşa benzeyen bir görünüm kazanıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler