HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hamilelikte makat çatlağı

Hamilelikte makat çatlağı

Hamilelerin % 10-15’inde, hormon değişikliklerine bağlı kabızlık veya ishali takiben, bebeğin leğen kemiği içinde büyümesi sonucunda bası yapması ile makatın zorlanması ile yırtılması sonrasında makat çatlağı gelişir.

Makat çatlağı, makat yırtığı, yada tıbbi ifadesi ile ‘anal fissür’, makat bölgesini örten deride makatta ağrı, kanama ve kaşıntıya yol açan küçük bir yırtık veya çatlaktır. Makat çatlağının oluşma süresi 6 haftayı geçmesi durumunda kronik makat çatlağı (anal fissür) olarak adlandırılır. Makat çatlağının ana nedeni, makat iç kasında direnç artışı ve kalınlaşmadır. Sağlıklı kişilerde ortalama % 25 oranında makat kaslarında fazla kasılma görülürken, makat çatlağı olan hastalarda bu oran % 90 olarak belirlenmiştir. Fissürler çok nadiren iltihabi bir hastalığa neden olurlar. Makat çatlakları veya makat yırtıkları; % 90 oranında makatın arka tarafında yer alırlar; kadınlarda % 25 ve erkeklerde ise % 10 oranında makatın ön tarafında yer aldıkları bildirilmektedir.

Hamilelerde makat çatlağı tedavisi

Hamilelerde makat çatlağının tedavisinde diyet düzenlemeleri (bol lifli diyet), ılık su içinde oturma banyosu, dışkı yumuşatıcı ilaçlar, nitrogliserin, kalsiyum kanal blokeri, kortizon, anestezik madde ve çinko oksit içeren kremler kullanılmaktadır.

Hamilelerin makat çatlağında Botoks tedavisi yapılır mı?

Makat çatlağı sorunu olan hamilelerde, bebek üzerine etkisi bilinmediğinden, Botoks tedavisi yapılmamaktadır. Bu amaçla bir Genel Cerrahi Uzmanı’na muayene olmak yararlı olur. Sadece bağırsak ve makat sorunları ile ilgilenen cerrahlara ise kolorektal cerrah veya proktoloji uzmanı adı verilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler