HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hashimoto hastalığında D vitamini ve Selenyum tedavisi

Prof. Dr. Yeşim Erbil, D vitamini ve selenyum tedavisi konusunda görüşlerini açıkladı.

Hashimoto hastalığında D vitamini ve Selenyum tedavisi

D vitaminini aktive eden enzimler ve D vitamini reseptörlerinin vücutta immün sistem hücrelerinde bulunduğunu belirten Erbil şunları söyledi:

"D vitamini eksikliği olan kişilerde tiroidit, romatoid artrit, multipl skleroz, Tip 1 diyabet gibi otoimmun hastalık riski daha fazladır. Yapılan çalışmalar, Hashimoto tiroiditinin D vitamini eksikliğinde daha fazla görüldüğünü göstermektedir ancak bazı çalışmalarda da ilişki olmadığı vurgulanmaktadır. Otoimmun hastalıklar ile ilişkisi kesin olarak bilinen D vitaminin, Hashimoto tiroidit ile ilişkisini ortaya çıkaracak çalışmalara ihtiyaç vardır. Şimdiye kadar D vitamini tedavisinin tiroidit üzerine etkisi ile ilgili bir araştırma yapılmamıştır. Ülkemizde D vitamini eksikliği yaygın görüldüğünden pek çok kadın D vitamini takviyesi kullanmaktadır. Bu açıdan da bakıldığında, tiroidit hastalarında D vitamini takviyesinin verilmesi uygun görülmektedir.

Tiroid bezinde bulunan selenyum miktarı diğer organlardan daha fazladır.Selenyumun tiroid hücresini koruyucu etkisi kanıtlanmıştır. Düşük selenyum seviyelerinde immun fonksiyonlarda bozulma bildirilmektedir.Ayrıca düşük selenyum düzeylerinde otoimmun tiroidit (Hashimoto gibi) hastalıkların provake olduğu hipotezi ortaya atılmıştır. Selenyum takviyesinin göz bulgusu olan Graves hastalığına ve doğum sonrası gelişebilen tiroiditlere yararlı olduğu gösterilmiştir. Hashimoto tiroiditinde kesin kanıt olmamakla birlikte Selenyum takviyesi önerilen vitaminler arasındadır^".

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler