HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hasta reçete ile kanser ilacı alamayacak

Kanser ilaçlarının reçete ile hastalara aldırılması uygulamasına 1 Temmuz 2015 tarihinden geçerli olmak üzere son verildi. Kanser ilaçları hastanelerce temin edilerek tedavide kullanılacak.

ANKARA (ANKA) - Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarının ilaçları kamu, üniversite ve özel hastanelerin eczanelerinden karşılandığı belirtilirken, "Ancak hasta ve yakınlarının bu ilaçları reçete ile serbest eczanelerden temin etmeleri de mümkündür" ifadeleri kullanıldı.

Yatan hastaların ilaç ihtiyaçlarının reçete edilerek hasta ve yakınlarına aldırılmasının geçmişte birçok mağduriyete ve suistimallere sebebiyet verdiği belirtilen açıklamada, hükümet tarafından yürütülen "Sağlıkta Dönüşüm Programı" ile bu yanlış uygulamaya son verildiği ve yatan hastaların ilaç, malzeme gibi ihtiyaçlarının ilgili hastaneler tarafından satın alınarak hem hastalar için önemli bir kolaylık sağlandığı hem de olası mağduriyet ve suistimallerin önüne geçildiği savunuldu.

Bu nedenle SGK tarafından 21 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan SUT değişikliği ile kanser ilaçlarının reçete ile hastalara aldırılması uygulamasına 1 Temmuz 2015 tarihinden geçerli olmak üzere son verildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kanser ilaçlarının hastane koşullarında hastalarımızın tedavi protokollerine uygun doz hesaplamaları ve çalışan güvenliği açısından gerekli önlemlerin alındığı ünitelerde hastanelerimizce temin edilerek, dış reçete yazılmadan, tedavi protokollerinin uygulanması gerçekleştirilecektir.

Uygulama değişikliği ile gereksiz ilaç harcamalarının önüne geçilmesi ve hijyenik koşullarda kemoterapi uygulamalarının yaygınlaştırılması amaçlanmıştır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler