HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hemoroid (basur) nedenleri nelerdir?

Günümüzde yaygın olarak kabul gören görüşe göre hemoroidler makat etrafındaki koruma gerçekleştiren yastıkçıkların (anal cushions) bütünlüğün bozulması nedeni ile oluşur.

Hemoroid (basur) nedenleri nelerdir?

Makat yastıkçıkları sağ ön, sağ arka ve sol yan yerleşimlidirler. Basur veya hemoroid sorunu olan kişilerde sağlıklı kişilere oranla toplar damarlar (venler) genişler, damarlarda pıhtılar oluşur (tromboz), kas ve bağ dokularında sarkmalar meydana gelir. Bazı hastalarda, bu değişikliklere ek olarak, makat kanalı içinde yer alan bağırsak yüzeyinde (alt rektum mukozası) ülserler, pıhtılaşma (tromboz) ve beslenme bozukluğu (iskemi) oluşur.

Hemoroid veya basur oluşumunu kolaylaştıran faktörler nelerdir?

- Uzun süre oturmayı gerektiren meslekler: sekreterlik, mimarlık, mühendislik, bankacılık, vb.
- Bazı sporlar: vücut geliştirme, bisiklete binme, motosiklete binme, ata binme
- İleri yaş
- Kronik kabızlık
- Kronik ishal
- Dışkılama güçlüğü
- Gebelik
- Lohusalık
- Kalıtım
- Dışkılama sırasında aşırı ıkınma
- Fazla laksatif (dışkı yumuşatıcı) veya lavman kullanımı
- Tuvalette uzun süre oturma alışkanlığı, tuvalette kitap okuma

Hemoroid yeterli makat temizliği yapılmadığı için mi olur?

Hemoroid veya basur gelişmesinde, kişisel hijyen, taharetlenme veya makat bölgesi temizliğinin bir ilgisi olmadığı saptanmıştır.

Hemoroid (basur) bir hastalığın ön belirtisi olabilir mi?

Evet hemoroidler bazı hastalıkların ön belirtisi olabilir. Yoğun alkol tüketimi, karaciğer hastalıkları ve Hepatit B (kanla veya cinsel temasla bulaşan sarılık tipi) ile oluşabilen karaciğer sirozu veya portal hipertansiyon (karın içi portal ven adı verilen önemli bir toplar damarda basınç artışı) gibi hastalıklarda ilk belirti olarak hemoroid ortaya çıkabilir. Bu tür bir hastalığın varlığında, hasta detaylı olarak araştırıldıktan sonra, herhangi bir girişimin yapılması tercih edilir.

Deri çıkıntısı ne anlama gelir?

Deri çıkıntısı veya ‘skin tag’ pıhtılaşmış dış hemoroidler sonrasında oluşan veya iltihabi bağırsak hastalığına bağlı olarak gelişen makat etrafındaki deri fazlalıklarıdır.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler